Лакши прелазак робе преко граница

Глас Српске
Лакши прелазак робе преко граница

СAРAЈЕВО - Издавање AТA карнета, јединственог међународног царинског документа у БиХ који обезбјеђује дозволу за привремени бесцарински извоз и увоз робе на једну годину почело је јуче у Сарајеву.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Веселин Пољашевић рекао је да је AТA карнет олакшица за привреднике, културне и спортске раднике јер поједностављује прелазак робе преко граница, а штеде се и вријеме и новац.
Помоћник министра комуникација и транспорта БиХ Зоран Aндрић рекао је да издавање AТA карнета у БиХ ставља превознике из земље у равноправан и конкурентан положај са њиховим колегама у ЕУ, пренијеле су агенције.

Што се тиче самих олакшица у транспортним операцијама, Aндрић је рекао да то данас није мјерљиво колико ће бити за годину јер ће се тада знати колике ће бити уштеде.

- Транспорт који обављају превозници регистровани у БиХ је апсолутно конкурентан и он се у већини земаља одвија по истим цијенама, као и за правна лица регистрована у земљама ЕУ - истакао је Aндрић.

Савјетник у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ Миленко Пандуревић рекао је да ће AТA карнет убрзати и поједноставити проток роба које се привремено увозе, односно извозе из БиХ, а приступањем овој конвенцији користе се предности глобалне економије, то јест трговина узорцима.
Вршилац дужности директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула рекао је да је ово још један од корака приближавања стандардима ЕУ те још једна од процедура која поједностављује царински поступак и који омогућава привредницима да на једноставнији начин обаве царинске процедуре.

Први AТA карнети свечано су јуче уручени фирми "Геоком" из Источног Сарајева и сарајевском поп пјевачу Харију Варешановићу.

Цијене

Пољашевић је истакао да је цијена AТA карнета за чланове СТК 75 КМ, за остале 90 КМ, плус премија осигурања 0,3 одсто од вриједности робе, док се царина и порез на додату вриједност не плаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана