Лакше планирање уређења општине

Срђан Шекара
Лакше планирање уређења општине

ПAЛЕ - Израда мапа у којима ће бити наведене инфраструктурне потребе на подручју цијеле општине Пале, а које ће бити добра основа за планирање уређења простора, је при крају.

Ово је јуче "Гласу Српске" потврдио начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности Млађен Ћеремиџић.

- У овој свеобухватној анализи стања биће изражене потребе када је у питању путна инфраструктура и јавна расвјета, као и област водоводне и канализационе мреже. Помоћу ових мапа лакше ће се направити план и програм уређења простора - додао је Ћеремиџић.

Он је истакао да ће се ова анализа наћи пред одборницима Скупштине општине Пале на наредној сједници.

- Пред одборницима ће се наћи шездесетак мапа, од којих ће на 47 бити анализа стања, односно потреба у дијелу путне инфраструктуре и јавне расвјете, те петнаестак карти на којима је детаљно обрађена област водоводне и канализационе инфраструктуре - каже Ћеремиџић.

Он истиче да ове карте садрже све основне техничке податке по свакој појединачној ставци, попут дужине, ширине и сличних детаља, као и слободну процјену вриједности евентуалних пројеката.

- То је веома битно да би се на ваљаној основи могао да креира средњорочни програм капиталних улагања, односно план и програм уређења простора. Оваква анализа је и најбоља претпоставка да се утврде приоритетни послови и њихова реализација осмисли и усклади са реалним финансијским могућностима - сматра Ћеремиџић.

Он је нагласио да би све будуће активности које проистеку из расправе о овој анализи, требало ускладити и са општинском стратегијом развоја, као најзначајнијим планом.

- Не би нипошто смјели, а то ћемо као ресорно одјељење и препоручити Скупштини општине, ући у замку да нам се рјешења која наметне ова анализа не уклопе у укупну стратегију развоја. Ту се мора пронаћи склад, јер само на тај начин можемо да уђемо у планске и реално оствариве подухвате - закључује Ћеремиџић.

Стручњаци

Ћеремиџић каже да су поред општинских службеника, у цијели посао у вези са анализом стања и потреба у инфраструктури на подручју општине били укључени и стручњаци различитих профила.

- Настојали смо да у сваки сегмент буду укључени људи којима је професија и ближа струка управо оно што је предмет анализе - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана