Лакше и брже до аустријског тржишта

Срна
Лакше и брже до аустријског тржишта

БАЊАЛУКА- Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић и директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић потписали су данас у Бањалуци Меморандум о сарадњи.

 

Рајчевић је рекао да је циљ да се заједнички креира виртуелна платформа посредством које ће бити створена дигитална заједница привредних субјеката из Аустрије и Републике Српске да би дошло до контакта, а потом и конкретне сарадње.

Он је додао да би за 30 до 45 дана требали имати продукциону верзију ове платформе.

 "Одлучили смо се да, узевши у обзир и да је пандемија вируса корона знатно спутала привредну сарадњу не само на релацији Српска-Аустрија, већ и глобално и у оквиру региона, један вид комуникације преселимо у виртуелни, односно дигитални простор", изјавио је Рајчевић новинарима након потписивања Меморандума.

Он је изразио наду да ће овај вид сарадње сигурно дати резултате. Рајчевић је рекао да у овом тренутку у оквиру Представништва Српске у Аустрији већ има евидентирано 200 пословних субјеката из Аустрије који би кроз постојећу базу мигрирали у виртуелну платформу.

 "Затим би, посредством Иновационог центра Бањалука биле спроведене све логистичке припреме да би сарадња била што квалитетнија у смислу прије свега едукације, односно тренинга за пословне субјекте из Српске, а након што то епидемиолошка ситуација дозволи, организоване и посјете наших привредних субјеката Аустрији и обрнуто", појаснио је Рајчевић и додао је да је ово само једна од активности којом ће се бавити с циљем боље промоције привредних потенцијала Српске на регионалном, а затим и глобалном тржишту.

Филиповић је рекао да су током пандемије вируса корона активности Представништва Српске у Аустрији биле првобитно усмјерене на поновно успостављање комуникације са аустријским тржиштем и на подршку привредницима Српске у томе.

Он је додао да је Представништво представило план у три фазе које нуди привредницима Српске, додавши да то добро функционише.

"У контексту сарадње коју ће нам омогућити ова платформа бићемо још приступачнији, ефективнији и бржи у дјеловању, посебно на аустријском тржишту", рекао је Филиповић.

Прва фаза је Биз-регистар, гдје се привредници из Српске могу регистровати на страници Представништва.

Друга фаза је "Аутриџ" програм који ће омогућити привредницима из Српске, осим анализе аустријског тржишта, и бржу комуникацију са аустријским привредницима.

Филиповић је рекао да је трећа фаза "Шоурум", који је отворен 2019. године и Представништво Српске је преузело његову потпуну координацију, те навео да се повећава број учесника фирми које су ту представљене и за десет додатних их је више у посљедњих мјесец дана.

Он је додао да ће на овај начин бити омогућено да најмање једном мјесечно буде понуђено окупљање у "Шоуруму" за привреднике из Српске са специфичним темама.

Гверић је навео да сви морају бити спремни на тренутак када буде објављено да је пандемија вируса корона прошла, да се подржи привредни сектор Српске, односно склопе додатне партнерске односе и пронађу адекватни сарадници у Аустрији.

"Желимо да наше компаније у што већем броју изађу на аустријско, а потом и на глобално тржиште", истакао је Гверић.

Гверић је рекао да ће у Иновационом центру радити на прикупљању података и прављењу профила за компаније из Српске.

"Очекујемо да у наредном двогодишњем периоду из основних производних бранши, а дјелимично и из ИТ сектора имамо прикупљено минимум 1.000 профила, односно успјешних компанија које су извозно оријентисане", навео је Гверић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана