Лакше до посла у Њемачкој

А. Ј.
Лакше до посла у Њемачкој

Бањалука - Здравствени радници који желе да се запосле у Њемачкој моћи ће сами да пронађу будућег послодавца и контактирају са њим и на тај начин покрену запошљавање у тој држави, рекли су из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

- Након што радник ступи у контакт са послодавцем и постигне договор о запослењу, потребно је да нам достави пријаву и документа да бисмо покренули поступак са Савезном агенцијом за рад Њемачке - казали су у Агенцији.

Представници Њемачке након провјере документације закључиће двојезични уговор са послодавцем и издати сагласност за запослење.

- Кад добијемо уговор, кандидат треба да га потпише заједно са одговорним лицем из Агенције и с тим уговором покреће поступак за добијање боравишне дозволе у Њемачкој амбасади у Сарајеву - нагласили су у Агенцији.

Након добијања боравишне дозволе кандидати су дужни обавијестити Агенцију о датуму запослења.

Уз пријаву попуњену на њемачком језику и фотографију кандидати су, између осталог, дужни доставити и писмену понуду послодавца, диплому средње медицинске школе, доказ о радом искуству, потврду о познавању њемачког језика Б1 ниво. У Агенцији наглашавају да кандидат мора имати најмање шест мјесеци радног искуства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана