Лакше до кредита и очувања ликвидности

Марина Чигоја
Лакше до кредита и очувања ликвидности

БAЊA ЛУКA - Оснивање гарантног фонда Републике Српске, чији би приједлог ускоро требало да буде прослијеђен Влади РС, имаће изузетан значај за привреднике, јер ће се тиме повећати могућности за одржање ликвидности предузећа.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић и додао да би код кандидовања за одређене послове, средства гарантног фонда привредницима била веома битна основа, која би служила као гаранција за добијање тих средстава.

- Оснивањем фонда средства банака биће доступнија потенцијалним корисницима - казао је Ђурић.

Додао је да РС нема могућности за значајније новчане интервенције, тако да ће због тога гаранти фонд имати и већи значај за привреднике.

- Треба нагласити да то нису средства која ће бити једнократно утрошена већ ће имати циљ да обезбиједе проходност ка одређеним кредитним линијама, које су у овом тренутку теже доступне предузећима због немогућности да дају гаранцију за та средства - нагласио је Ђурић.

Предсједници Савеза независних социјалдемократа, Демократског народног савеза и Социјалистичке партије, Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић утврдили су прошле седмице Приједлог о гарантном фонду РС који ће бити упућен Влади, Народној скупштини РС, Привредној комори РС  и Савезу синдиката.

Додик је тада рекао да је суштина фонда да привредним субјектима убрза и олакша приступ средствима пословних банака.

- Фонд ће основати Република Српска, а биће дисперзиван, тако да се у њега могу укључити и други фактори са становишта донација или укључивања у акције фонда. Општине би у овом смислу могле да имају кључни утицај на развој привреде -  рекао је Додик.

Ризик

Предсједник Привредне коморе РС каже да постоје и ризици за враћање јавних средстава која би била додјељивана привредницима из гарантног фонда, те је немогуће сасвим искључити и ту могућност.

- Без обзира на то, ако желимо да дамо допринос очувању привреде, онда се мора рачунати и на одређене ризике који неминовно постоје - казао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана