Лагард: Успјех реформи – услов за укидање мјера штедње

Агенције
Лагард: Успјех реформи – услов за укидање мјера штедње

Aтина - Грчка неће морати да проводи додатне мјере штедње уколико реформе из програма за спасавања земље од банкрота буду успјешне, изјавила је директор Међународног монетарног фонда Кристина Лагард, преносе агенције.

- Али, уколико структурне реформе не буду извршене, биће неопходни додатни резови - рекла је Лагардова грчком листу “Катерими”.
Грчка је ушла у шесту узастопну годину привредне рецесије, а земља се снажно ослања на међународни кредит да би избјегла банкрот.

Поред тога, приватни сектор је држави опростио дио дуга прошле године.

- Грчка држи будућност у сопственим рукама. Од те државе зависи да ли ће њен програм бити успјешан - рекла је Лагардова.

ММФ и ЕУ су Грчкој додијелили кредит од укупно 240 милијарди евра, али под условом да влада у Атини проведе оштре мјере штедње и изврши привредне и структурне реформе.

Лагардова је додала да има веома добру сарадњу са грчким премијером Антонисом Самарасом и министром финансија Јанисом Стурнарасом.

Она је рекла да је присуство три странке у владајућој коалицји корисно јер се тиме преноси више одговорности на народ, пренио је АФП.

Владајућа коалиција изгубила је 16 посланика од почетка примјене мјера штедње и тренутно у парламенту од 300 мјеста има већину од 163 посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана