Лагард: Свјетска привреда се стабилизује

Агенције
Лагард: Свјетска привреда се стабилизује

ПЕКИНГ - Шеф Међународног монетарног фонда Кристин Лагард вјерује да се свјетска привреда полако стабилизује, али да борба против привредне кризе још није окончана, јавиле су агенције.

- Свјетска привреда се помјерила са ивице понора и имамо разлога да будемо оптимистични - рекла је она на “Кинеском форуму за развој 2012.” у Пекингу, али и даље треба бити опрезан.
Она је позвала на додатне финансијске реформе, истичући да су покренуте реформе већ уродиле плодом, иако је протеклих неколико мјесеци за свјетску привреду било веома тешко јер су многе државе у свијету и даље презадужене.
- Само у еврозони се 23 одсто домаћег бруто производа троши на отплату дугова у јавном сектору и на банке - упозорила је Лагардова, издвајајући као додатне “кључне ризике” средњорочни пад привредног раста у земљама у развоју, све већу цијену нафте на свјетском тржишту.
Лагардова је хвалила кинеско руководство због мјера које спроводи, а које би требало да подстакну привреду, јер је и то, како је рекла, допринијело стабилизацији свјетске економије.
Напоре ЕУ и ММФ за спашавање презадужене чланице и еврозоне Грчке, Лагардова је назвала “важним напретком”.
Прошлог четвртка је ММФ одлучио да са 28 милијарди евра учествује у новом пакету помоћи за спас Грчке.
Дан прије “еврогрупа” је дала зелено свјетло за пакет помоћи и за прву траншу у износу од око 40 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана