Квар шаље 1.714 „тојота” на сервис

Маријана Миљић
Квар шаље 1.714 „тојота” на сервис

Бањалука - Власницима 1.714 “Тојотиних” возила у БиХ идућих седмица биће омогућен бесплатан преглед прекидача којим се контролише отварање и затварање прозора, рекли су у представништву “Тојоте” у БиХ.

Због техничких проблема прозори на појединим “Тојотиним” аутомобилима могу се заглавити, а полијевање прекидача уљем може да изазове прегријавање и топљење, због чега јапанска “Тојота” повлачи са тржишта више од седам милиона возила широм свијета, међу којима су модели “јарис, “корола”, “аурис”, “РAВ4” и “камри”. Ријеч је о возилима произведеним од 2006. до 2008. године.

Портпарол представништва “Тојоте” у БиХ Маја Ђозо Витешкић рекла је да ће у идућим седмицама власници 1.714 возила у БиХ примити писмено обавјештење да довезу возило на превентивни преглед.

- На аутомобилима ће бити обављен преглед прекидача, а по потреби прекидач ће бити обложен масом отпорном на топлоту или замијењен. Преглед ће трајати око 30 минута - рекла је Ђозо Витешкић.

Она је нагласила да је примијећено да временом прекидач, који је смјештен у вратима возача, може почети пружати отпор при маневрисању, те да континуирано коришћење у том стању може да доведе до трајног квара на прекидачу.

У превентивну сервисну акцију прегледа биће укључено 7,4 милиона возила у свијету, од чега око 1,47 милиона у Европи.

Из “Тојоте” у Великој Британији саопштили су да због “неуједначене количине мазива за подмазивање” са возачеве стране може доћи до проблема у раду са подизачем стакла, односно до отежаног подизања прозора.

- Уколико дође до овог проблема, потребно је само одвести аутомобил на сервис. Комерцијална средства се не смију користити за подмазивање, јер њихова употреба може довести до димљења или таљења - наведено је у саопштењу, пренијеле су агенције.

Ово је највећи контингент аутомобила повучен одједном, након што је “Форд” 1996. године повукао са тржишта осам милиона возила.

Хрватска

У представништву “Тојоте” у Хрватској рекли су да ће позвати око 6.950 власника “Тојотиних” возила у сервис да би било провјерено имају ли њихова возила проблема са подизачем стакла.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана