Квалитетнији хљеб од 30. јуна

Маријана Миљић
Квалитетнији хљеб од 30. јуна

БAЊAЛУКA - Правилницима о минималним техничко-технолошким и санитарним условима за производњу у млинско-пекарској индустрији, чија потпуна примјена почиње 30. јуна, становници Републике Српске куповаће квалитетнији хљеб.

Рекао је ово "Гласу Српске" помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Вид Копања. Истакао је да су у правилнике увршћене бројне сугестије пекара.

- Иако је примјена правилника требало да почне још средином децембра 2010. године, они су пролонгирани, јер су пекари и представници Привредне коморе РС тражили одређене измјене - рекао је Копања и нагласио да су захтјеви пекара испоштовани, те да не постоји ниједан разлог да њихова примјена не почне 30. јуна.

- Потрошачи ће од средине године имати пекаре које ће задовољавати све стандарде у техничком и хигијенском смислу, те испуњавати све потребне услове квалитета када је припрема и производња хљеба и пецива у питању - рекао је Копања.

Истакао је да ће послије примјене правилника пекари у Републици Српској бити спремни да упореде своје производе са европским прописима и стандардима.

Пекарима су у предложеним документима сметале одредбе које се односе на то да свака пекара мора да има технолога и радника који је завршио средњу школу за пекара. Наглашавали су да би ово довело до затварања великог броја пекара у РС.

Предсједник Удружења пекара Републике Српске Саша Тривић рекао је да су пекари у Српској задовољни спроведеним измјенама.

- Не слажемо се само са појединим ставкама у правилницима које се односе на број просторија у пекари и настојаћемо да ове одредбе прилагодимо - рекао је Тривић и додао да је највећи дио њихових примједби усвојен.

У Републичкој управи за инспекцијске послове РС рекли су да ће инспектори бити спремни да од 30. јануара почну да контролишу да ли пекаре раде у складу са измијењеним правилницима.

Модернизовано пекарство

Предсједник Одбора за пекарство Подручне привредне коморе Бијељина Његослав Загорац рекао је да ће пекарство у Српској од 30. јуна бити модернизовано и спремно за излазак на тржиште Европске уније.

- Да је првобитно предложени правилник остао на снази, половина пекара на подручју Семберије била би затворена - рекао је Загорац, пренијела је Срна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана