Квадратни метар у Српској скупљи него у неким државама ЕУ

Г.С.
Квадратни метар у Српској скупљи него у неким државама ЕУ

БАЊАЛУКА - Упркос смањеној потражњи у посљедњих неколико мјесеци, цијене некретнина у Републици Српској и даље су у порасту.

Квадратни метар стамбене јединице у највећем граду Српске премашује квадрат стана у појединим државама Европске уније, па се поставља питање до када ће цијене расти и да ли домаћем становништву куповина некретнине постаје немогућа инвестиција?

На југу Српске туризам цвјета. Баш као и тржиште некретнина, које прате цијене квадрата.

Ова узрочно-посљедична формула негативно се одразила на оне који имају жељу да купе стан или кућу јер уштеђевину обезврјеђује инфлација, а плата све теже покрива кредит.

Синиша Дошло стан је купио прије пет година, а истиче да би данас имао проблем да се није одлучио на тај корак.

Корекције цијена неће бити јер је потражња на југу велика. Преовладају странци и они који раде у иностранству због чега стварају проблем домаћем становништву.

- Цијене у изградњи варирају од 2.600 до 4.500 по квадрату. Што се тиче старијих станова, готово да их нема у понуди. То највише занима наше суграђане који до стамбеног простора долазе преко стамбених кредита и они су у проблему јер такви станови када се појаве ни један дан не буду у понуди - изјавила је менаџер продаје у агенцији за некретнине у Требињу Соња Ераковић Ђиков.

У Бањалуци с носталгијом гледају на цијене квадрата у односу на године прије пандемије и избијања кризе.

Данас, за трећину више новца потребно је издвојити за квадратни метар стамбеног простора у изградњи у односу на љето 2021. године.

- Цијена варира од 3.000 до 4.000 марака по квадрату, зависно од локације која диктира цијену некретнина. Више се купују станови у изградњи јер је и значајно већа понуда станова у изградњи. Цијена у старој градњи креће се од 2.000, 2.200 па до 3.000, што такође зависи од локације - рекао је агент за некретнине у Бањалуци Александар Вуковић.

Цијена у Бањалуци одговара оној у Италији, ако је судити према информацијама на једном од сајтова за продају некретнина.

Цијенама у Италији приближава се и Семберија. Све је више у Бијељини оних који се одлучују на куповину некретнине јер нико не гарантује да цијене неће бити веће, па на убрзано стамбено збрињавање утиче страх од дивљања цијена.

Цијене станова досежу и 2.800 марака.

- Од нових станова који су завршени остали су само већи станови. Од мањих се све прода у изградњи. Цијене су 2.000, 2.200 али то су станови око 100 квадрата - изјавила је агент за некретнине у Бијељини Јована Деспотовић.

Иако на тржиште некретнина највише утиче цијена грађевинског материјала, ипак је потражња та која утиче на њихово формирање.

Свјетска криза и сукоб на истоку Украјине утицао је на набавку грађевинског материјала, цијену и рок испоруке.

Иако је цијена арматуре у благом паду, преостали грађевински материјал два пута је скупљи у односу на ранији период.

- У току дана се промијени цијена. Или иде горе или иде доље. Нема више најаве. Тако да се сада, на примјер, набавка одужи за шест мјесеци опекарских производа. Да ли је у питању цријеп или блок и то је то док, на примјер, наши произвођачи није то толико страшно -рекла је Ружица Лекић из Медекс Прома у Бањалуци.

Једина олакшавајућа околност и то за младе јесу субвенционисана средства Владе Републике Српске за куповину прве некретнине преко Инвестиционо-развојне банке и кроз поврат дијела исплаћене рате кредита.

Поједини градови и општине одлучили су се за изградњу стамбеног простора за младе брачне парове гдје су цијене квадрата далеко испод тржишних цијена.

Модел Добоја и Српца требало би да прате и други градови и општине јер је то најбоља, а можда и једина шанса за прву некретнину, прениси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана