Кустурица забављао руске милионере у Давосу

Агенције
Кустурица забављао руске милионере у Давосу

Давос - Осим озбиљних тема, Свјетски економски форум у швајцарском зимовалишту Давос, на којем учествује више од 2.500 званичника, обиљежила је журка руских милионера на којој се јео кавијар, а вотка и шампањац точили су се у литрама, док је друштво увесељавао Емир Кустурица са својим бендом "Но смокинг оркестра".

Тако је Форум под називом "Нови глобални контекст", који је почео само неколико дана након терористичких напада на Француску и у тренутку многих других свјетских изазова, отпочео у много бољем расположењу него што се очекивало. Наиме, многи су вјеровали да ће барем руски представници бити уздржанији због затегнуте ситуације у вези са Украјином и санкција које су им наметнули Америка и ЕУ, међутим, испоставило се управо супротно, оцијенио је амерички лист "Блумберг".

- Можда су Руси покушали да вотком мало анестезирају бол због економских мјера које су им наметнуте - пише тај лист.

Госте су на вратима дочекивале дјевојке у шљаштећим, златним хаљиницама, док су око њихових тијела биле обмотане свијетлеће ЛЕД траке.

Оне су са осмијехом на лицу послуживале кавијар на улазу онима који су добили прилику да присуствују том ексклузивном догађају. На позивницама је писало да ће посјетиоцима бити приказана "модерна руска атмосфера". Осим Кустурице, наступио је и познати гитариста Ал ди Меола, као и руски музичар Леонид Агутин.

- Као стратешки партнери Форума у Давосу, ми смо организовали пријем посвећен отварајућој церемонији - рекли су организатори журке.

У Давос су стигла 73 руска званичника и представника највећих компанија, чак и оних које су се нашле на удару санкција Запада.

- Атмосфера у Давосу је до сада била позитивна. Тек је почетак, али ми имамо наше пријатеље из Америке, Украјине и цијеле Европе, тако да неће бити проблема. Можда је економска сарадња ограничена, али то не утиче на приватне односе - поручио је директор руске компаније ВТБ Андреј Костин.

Међу руском делегацијом је најмање осам милијардера, укључујући Вагита Алекперова, извршног директора "Лукоила" и Олега Дерипаску, који је ранијих година био домаћин забавама које су правили Руси.

Русија је више од десет година присутна на форуму у Давосу, а Руси су правили најраскошније забаве. Тако је 2011. године руска инвестициона банка Троика Диалог, која је сада ди Сбербанке, приказала "спектакуларан шоу на леду" у којем су учествовале руске звијезде умјетничког клизања.

Једна од највећих забава на прошлогодишњем форуму био је коктел парти са темама везаним за Зимске олимпијске игре у Сочију. Журку у хотелу "Интерконтинентал" организовали су представници ВТБ Банке, која је дала отказ стотинама људи након увођења санкција од стране САД и ЕУ.

Русија кључна тема

Разговорима у Давосу доминираће пад цијена нафте, сукоб између Русије и Украјине и пријетња нове кризе у еврозони, али и борба против тероризма. Предсједник Украјине Петро Порошенко рекао је да се на територији његове земље налази најмање 9.000 руских војника, упозоривши да је ријеч о "агресији" и да је ситуација на истоку Украјине посљедњих дана веома забрињавајућа, због чега ће морати да се врати у земљу прије завршетка скупа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана