Курс франка 1,80 КМ, разматрају се мјере

Тања Шикањић
Курс франка 1,80 КМ, разматрају се мјере

БAЊAЛУКA - Предсједник РС Милорад Додик рекао је да остаје да се види на који начин ће Влада РС моћи нешто да уради у погледу забринутости привредника и грађана Српске због наглог скока курса швајцарског франка, чији средњи курс је у петак порастао на рекордних 1,80 КМ.


- Треба сагледати како ријешити овај проблем који је веома комплексан. Лично сам песимиста да било шта може да се уради по овом питању - рекао је Додик.

Он је додао да се једино субвенцијама каматних стопа може помоћи задуженима у францима, али да је и за то потребно наћи додатни новац.

- Веома је тешко нама у РС било шта учинити на том плану јер напросто франак има своју вриједност какву има - рекао је Додик.

Истог мишљења је и Aгенција за банкарство РС, гдје су додали да је у РС већ одавно уведен репрограм кредита, те да је остало веома мало механизама којима би се заштитила лица која су се задужила у "швајцарцима".

- Једна од могућности је да овај терет преузме други субјект, односно банка или власт, што је веома тешко, а друга опција је да се за дугове у францима смање камате - истакли су у Aгенцији.

Међутим, додали су да чак ни смањење камата, односно мјера коју је увела Хрватска, не би много помогла задуженима јер им је значајно повећана главница дуга.

- Чак и када би у потпуности укинули камате питање је да ли би рата била задовољавајућа. Све институције су у фази испитивања шта је адекватно, а шта реално могуће предузети како би се заштитили клијенти, али још нисмо дошли до адекватног закључка - истакли су у Aгенцији за банкарство РС.

У Aгенцији за банкарство ФБиХ сматрају да би на рјешавању овог питања морале да раде извршне власти у БиХ и банке које су одобравале ове кредите.

Из ове Aгенције наводе да банке морају да имају у виду чињеницу да се значајним растом курса швајцарског франка и по том основу раста кредитних обавеза њихових комитената угрожава кредитна способност тих комитената, повећава кредитни ризик, те смањује степен наплативост тих кредита.

Говорећи о увођењу мјера којим би се заштитили дужници у швајцарским францима, у Савјету министара БиХ у петак су рекли да ова институција покреће процедуре само уз претходну иницијативу од стране Централне банке БиХ.

У Централној банци БиХ међутим тврде да су све надлежности по овом питању на ентитетским агенцијама за банкарство и банке.

- Ентитетске агенције за банкарство, као регулатори, надлежне су за дјеловање комерцијалних банака и у оквиру својих надлежности донијеле су одређене одлуке које се односе на отплату ових кредита, а актуелна ситуација је још једна потврда да је потребан већи степен информисања клијената, од стране банака и регулатора - навели су у ЦБ БиХ.

Волксбанк у Србији је понудила својим клијентима конверзију кредита из "швајцарца" у евре без накнаде за конверзију, без накнаде за пријевремену отплату постојећег кредита у францима, као и без трошкова обраде за пуштање новог кредита у еврима.

У Хрватској су осим ове мјере предложили још три варијанте којима би се могло помоћи дужницима са кредитима у францима - замрзавање курса на рачун банке, укидање валутне клаузуле и умањење камата.

Задуженост

Према подацима агенција за банкарство РС и ФБиХ, правна и физичка лица у БиХ су подигла укупно 672,7 милиона КМ кредита изражених у швајцарским францима, од чега у Српској 268,7 милиона КМ, а у ФБиХ 404 милиона КМ.

У односу на укупне кредите у РС 7,1 одсто износе кредити у францима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана