Купују у БиХ због знатно нижих цijена

Глас Српске
Купују у БиХ због знатно нижих цijена

БИЈЕЉИНA - Због нижих цијена прехрамбених производа, горива и текстила, Лозничани, Шапчани, па и Београђани, снабдијевају се у БиХ, пише Б92.

За једну врећу шећера купљену преко Дрине, може да се уштеди до 500 динара (око десет марака), а литар горива у просјеку је јефтинији 25 динара (марка је 48,15 динара). Уштеда се постиже и због враћеног ПДВ-а. Викендом је посјета највећа и тада је, како кажу продавци преко Дрине у Бјељини, 40 одсто муштерија из Србије.

Текстилни производи су у просјеку јефтинији за 30 одсто, па тако за 1.000 динара може да се пазари мајица, папуче, патике и дјечије  панталоне.

- Ја сам овдје купио телевизор, електрични шпорет и веш-машину. И све је било јефтиније -  каже купац из Сремске Митровице.

Београђанка која је по други пут у Бјељини каже да је лежаљку купила у Босни и платила је пет хиљада динара мање него што је цијена у Србији. Навелико се купује шећер јер је килограм јефтинији 15 динара него у Србији. Цијена брашна такође је нижа за шест до седам динара. У продавницама у Бјељини на детерџенту од три килограма може да се уштеди 100 динара.

- Све је јефтиније, прехрана, хигијена и сви производи за кућу -  слажу се Шапчанке које такође овдје долазе у куповину.

Помало необично, али свакако за размишљање, чак неки артикли произведени у Србији, овдје су јефтинији.

- Имам осјећај да се у Србији све свело на један до два ланца, конкуренције нема јер су мале радње угасили, тако да могу да уцјењују цијенама -  каже власник продавнице у Бјељини.

Многи се за куповину преко Дрине одлучују због враћања ПДВ-а на купљену робу.

И на крају куповине, обавезно се пуни резервоар, јер гориво у просјеку јефтиније за 25 динара.

Тако литар безоловног бензина кошта 71 и по динар, евро дизел 66, 72 динара, а ауто гас тек 28,80.

- Долазим из Шида и овде сипам пун резервоар. Наравно да се исплати јер је гориво јефтиније за 20 до 30 динара -  каже купац из Шида.

Враћање ПДВ-а

- Купцу за куповину робе изнад 100 марака буде враћен ПДВ од 17 одсто, ако се учлани у Клуб потрошача добија још пет одсто на купљене производе. То значи, на 100 марака ми му одмах враћамо 22 марке - објашњава Драго Јовановић, шеф пословне јединице ФИС-а у Бјељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана