Куповна моћ БиХ за 70 одсто слабија од ЕУ

Тања Шикањић
Куповна моћ БиХ за 70 одсто слабија од ЕУ

БАЊАЛУКА - Куповна моћ БиХ веома је ниска и за 70 одсто је слабија од просјечне куповне моћи Европске уније, подаци су Европске канцеларије за статистику Евростат.

За 65 одсто лошији просјек од европског има Србија, а Црна Гора за 60 одсто, док је Албанија за бод лошија од БиХ.

- Најбоља ситуација је у Хрватској, која је 39 одсто испод просјечне куповне моћи ЕУ - наводи се у анализи Евростата, који је израчунао бруто национални производ по глави становника изражен у куповној моћи.

Како наводе у Удружењу економиста РС SWOT, опоравак од рата је великим дијелом успорио побољшање стандарда у БиХ, чија економија није ојачала ни током свих протеклих година, а слабу привреду још је више ослабила појава кризе.   

- Раст БДП-а у БиХ, па чак и прије кризе није био довољан, а изузетно ниске показатеље имамо по свим параметрима. Све то показује да би БиХ морала ставити акценат на привреду, односно бити усмјерена на развој извозно оријентисаних фирми, које су једини реалан извор прихода са стране, јер се једино на тај начин може побољшати стандард, односно куповна моћ становништва - рекао је члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић.

Он је додао да би БиХ морала да створи повољније предуслове, који би мотивисали људе да се опредјељују за улагања у привредне активности, односно да отварају фирме и развијају постојеће, што се тренутно не дешава.

- БиХ би морала поједноставити процедуре и смањити оптерећења за привреду, јер и даље недостатак новца из других извора намирује узимањем од привреде - истакао је Тодоровић и подсјетио да би повећање стандарда могао да обезбиједи само реални сектор, односно привредна предузећа која једина стварају приход.

Према подацима Евростата, земље еврозоне имају за осам одсто већу куповну моћ него државе које се не служе заједничком европском валутом. Испод европског просјека од десет до 20 одсто су Словенија, Малта, Грчка, Португалија и Чешка. Словачка је око 25 одсто испод европског просјека. Слиједе земље које су од 35 до 40 одсто испод европског просјека, а то су Естонија, Мађарска, Пољска, Летонија и Литванија.

Најбогатије земље

Према подацима Евростата, Луксембург и Холандија имају куповну моћ за трећину изнад просјечне куповне моћи грађана ЕУ. Нешто мање, четвртину изнад просјека ЕУ, имају Данска, Ирска, Аустрија и Шведска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана