Куповином токсичне имовине до опоравка

Глас Српске
Куповином токсичне имовине до опоравка

ЛОНДОН - Свјетска банка, Европска банка за обнову и развој (EBRD) и "private equity" компанија "CRG Capital" основали су јуче посебан Фонд за потребе куповине токсичне имовине у средњој и источној Европи, саопштено је из EBRD-а, пренијеле су агенције.

Новоосновани фонд прикупиће око 200 милиона евра за потребе куповине или улагања у проблематичну корпоративну имовину у тој регији, с циљем опоравка од економске кризе. Свјетска банка, EBRD и "CRG Capital" за почетак ће уложити 36 милиона евра у наведени фонд.

Извршни директор Међународне финансијске корпорације (IFC) Свјетске банке Ларс Тунел казао је да ће оснивањем овог фонда бити омогућено ефикасније рјешавање проблема лоших зајмова појединих компанија.

- Надамо се да ћемо рјешавањем проблема лоших зајмова допринијети обнови дугорочне одрживости регионалног финансијског система, како би се малим и средњим фирмама осигурао приступ јефтинијим изворима финансирања - рекао је Тунел.

Замјеник предсједника EBRD-а Варел Фриман наглашава да ће новоосновани фонд подупирати опоравак одрживих посрнулих компанија.

Ларс Тунел је казао да је и раније успјешно надгледао преуређење и продају имовине шведске банке за лоше зајмове "Securum", основане ради похрањивања токсичне имовине за вријеме банкарске кризе у тој земљи деведесетих година прошлог вијека. Тунел је тада помогао да држава успјешно прода ту имовину уз остварену добит.

Програм IFC

IFC је током прошле године покренуо програм за поврат дугова и директна улагања у компаније у настајању, те фирме посрнуле под утицајем свјетске економске кризе.

За овај програм IFC је најавио улагање од 1,5 милијарди долара, у нади да ће се развити и пет милијарди долара вриједан програм усмјерен на економије у настајању и земље у развоју средње Европе, Aзије и Латинске Aмерике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана