Куповином на клик заобилазе гужве

Јана Кезић
Куповином на клик заобилазе гужве

БАЊАЛУКА - Куповина без редова и гужви, уштеда времена, али и новца само су неке од предности онлајн шопинга које препознаје све више становника Српске, а према најновијим статистичким подацима, скоро 40 одсто купаца робу или услугу наручило путем интернета.

Истраживања Завода за статистику РС показују да 78 одсто домаћинстава у Српској има приступ интернету, те да куповина односно наручивање робе или услуга путем интернета у овој години биљежи раст од 10,2 одсто. Занимљив податак је и да више од 60 одсто пензионера у Српској користе интернет, од чега њих чак скоро 19 одсто спада међу купце робе и услуга путем интернета.

- Купци у оквиру е-трговине најчешће су чланови домаћинстава са приходом од 901 до 1.500 КМ (45,2 одсто) те они који припадају старосној групи од 16 до 24 године (55,3 одсто) и студентска популација (64,6 одсто) - подаци су Завода за статистику РС.

Да све више грађана треће доби набавку обавља из удобности свог дома свједочи и пензионерка Даница Бабић из Козарске Дубице.

- За куповину путем интернета одлучујем се због тога што могу пронаћи многе ствари које не могу наћи у свом мјесту, а уз то су и јефтиније. Све што сам до сада купила, задовољна сам, али поштарина би могла бити јефтинија.  Понекад се могу пронаћи артикли који су предивни, а јефтинији од саме поштарине - казала је Бабићева.

У удружењима за заштиту потрошача кажу да више нема старосне границе ко наручује путем интернета, те да је разлика само у томе да ли се наручује преко друштвених мрежа или е-трговине.

- Сусрећемо се са несавјесним “трговцима” који путем друштвених мрежа продају све и свашта и ту потрошачи остају незаштићени - рекла је извршна директорка Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић за “Глас Српске”.

Са друге стране, на званичним веб шоповима наведени су тачни подаци фирми те подаци како се враћа неки производ и ту су потрошачи заштићени.

- Често се дешава да достављачи из брзе поште кажу да се не може отворити пакет, како би видјели о чему се ради те да се не може вратити. Међутим, сви производи могу да се врате и отворе на лицу мјеста - рекла је Марићева, додајући да колико грађани познају своја права, толико су и заштићени.

У Удружењу грађана “ToPeer” из Добоја кажу да је било много приговора потрошача о интернет куповини, а посебно оних који купују путем оглашивача, а не трговачких кућа.

- Најчешће су приговори зашто што грађани нису прочитали услове куповине или због тога што ти услови уопште нису ни били објављени. У БиХ врло мали број брендова имају могућност куповине на даљину - казали су у овом удружењу.

Велики проблем, како додају, лежи и у неусаглашености закона, јер не постоје квалитетне одредбе о самој електронској продаји.

- Оно што је најтеже за потрошаче јесте то што нигдје нема регистра е-трговаца, за које би они били сигурни да су трговци, а не нека веб страница иза које се крију људи са лажним подацима, те обманом самих потрошача - поручили су из “ToPeer”.

Рјешење

Економиста Зоран Павловић каже да то што све више грађана, код нас али и у свијету купује путем интернета, неће утицати на затварање класичних продавница. Људи, како објашњава, још имају потребу да одређене производе пробају или виде, прије саме куповине.

- Куповина трајних потрошних добара обично се не врши путем интернета. Али електронска куповина заједно са брзим испорукама робе постала је веома згодно рјешење те учинила да се људи мање крећу у смислу утрошка горива и времена, а да много лакше долазе до производа који су им потребни - рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана