Купцима у Српској Пунто за 5.999 евра

Тања Милаковић
Купцима у Српској Пунто за 5.999 евра

БAЊA ЛУКA - Доношењем Уредбе о измјенама Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане куповине аутомобила "фијат пунто", коначно је одлучено да купци у Српској аутомобил плаћају 5.999 евра, а у ову цијену су урачунати сви трошкови.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор бањолучке фирме "Самакс", овлашћеног дилера "Фијат аутомобила Србија" у РС Миленко Чудић.

Влада Српске јуче је донијела Уредбу о измјенама првобитне уредбе, којом су трошкови царине и царинске евиденције за субвенционисану куповину "пунта" обезбијеђени у буџету Српске у висини од 800.000, умјесто досадашњих 600.000 марака.

- Коначно је одгонетнута и ријешена процедурална проблематика око куповине "пунта". Послије доношења ове одлуке Владе РС, цијена возила "фијат пунто" коју ће плаћати купци у Српској биће 5.999 евра са свим трошковима, односно са порезом и царином, као што је то случај у Србији - објаснио је Чудић.

Он је рекао да је Уговором између влада Србије и Српске првобитно предвиђено да Србија са 613 евра субвенционише транспорт и осигурање возила.

- С обзиром на то да су трошкови транспорта и осигурања у ствари знатно нижи, односно износе око 80 евра, у Уредби није писало да су са поменутих 613 евра обухваћени и трошкови који се односе на извоз, односно дијелови трошкова царине - нагласио је Чудић.

У том случају, додаје Чудић, остало је да купац плати пун износ царине, односно 15 плус један одсто.

- Због тога што ово раније није стајало у Уредби толико се чекало и зато се процес већ дуже вријеме није "мицао с мјеста". Међутим, Влада Србије прије 15 дана промијенила је спорну реченицу у Уредби, у којој је додала да су у 613 евра урачунати трошкови транспорта и осигурања, као што је било и раније назначено, као и трошкови који настају у вези са извозом возила - истакао је Чудић.

Према његовим ријечима, тиме је Влада Србије преузела само дио обавеза у плаћању царине, а Влада РС је јучерашњим проширењем средстава у буџету за ову намјену преузела преостали дио царине и осталих обавеза на себе.

У Министарству трговине и туризма РС јуче нико није био слободан да прокоментарише значење одлуке Владе РС.

"Самакс"

Миленко Чудић је истакао да је предузеће "Самакс" у потпуности спремно за увоз аутомобила.

- Отворили смо и активирали банкарске гаранције према "Фијату", па возила у Српску могу да крену истог дана када Уредба Владе РС ступи на снагу, а то је осам дана од дана објављивања у "Службеном гласнику" - рекао је Чудић и додао да се до сада пријавило дупло више заинтересованих купаца у Српској, него што ће бити аутомобила на располагању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана