Купци вјерују у “нокију” и “адидас”

Маријана Миљић
Купци вјерују у “нокију” и “адидас”

Цирих - Становници БиХ, када су у питању аутомобили, највише вјерују “Фолксвагену”, када је ријеч о телефонима “нокији”, а када купују спортску обућу бирају “Aдидас”, показало је прво Best Buy Award истраживање у БиХ које је обавила швајцарска кућа ICERTIAS.

У истраживању су становници БиХ, који користе интернет, упитани шта они, из личног искуства, сматрају најбољим омјером цијене и квалитета на тржишту БиХ, то јест  највећом вриједности за свој новац.

Истраживање у БиХ обухватило је  56 привредних категорија из различитих сектора, односно трговине, прехране, обуће, одјеће, кућанских апарата, телекомуникација, финансијског сектор и друго.

Према резултатима истраживања, купци вјерују и фирми ХП (лаптопи), “кока-коли”, “мегле” млијеку, “нес” кафи, “палмоливе”  шампону за косу, “зиродент” пасти за зубе, те “ариел” детерџенту за веш и “бекутан” креми за лице.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да становници Српске упркос кризи купују оне производе у које имају највише повјерења.

- Производи који су квалитетнији свакако су скупљи, али многима је од штедње важније да купе оне производе у које имају највише повјерења и у чији квалитет не сумњају - рекао је Петровић.

Истраживанје Best Buy Award обављено је на узорку од 1.200 испитаника,  грађана БиХ, искључиво корисника интернета старијих од 15 година. Aнкетирање је спроведено путем веб анкете од 14. до 27. јануара ове године.

Питања

Питања у истраживању била су отвореног типа, а испитаницима нису били понуђени одговори, већ су слободно могли сами да наведу називе произвођача и даваоце услуга који, према њиховом искуству и мишљењу њима блиских особа, нуде најбољи омјер цијене и квалитета на  тржишту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана