Купци у Српској не остварују своја права

Далиборка Секулић
Купци у Српској не остварују своја права

БAЊA ЛУКA - Потрошачи у Српској, иако постоји Закон о заштити потрошача, углавном не могу да остваре право на надокнаду штете од трговаца или произвођача за покварену или оштећену робу коју су купили, кажу у удружењима потрошача.

У Покрету потрошача РС кажу да, иако Закон о заштити потрошача постоји од 2002. године, он се готово ни не примјењује.

- Држава би требало да обезбиједи примјену закона, те да осигура потребна средства за рад удружења за заштиту економских интереса и права потрошача. Углавном се у случајевима надокнаде штете потрошачима ми у Покрету потрошача ангажујемо да у преговорима са трговцима обезбиједимо купцима исплату одштете - рекао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић поводом 15. марта, Свјетског дана потрошача.

Када је ријеч о обиљежавању овог дана у Републици Српској, трговци нису најавили нека посебна снижења и акције. У Србији и другим земљама у окружењу најављена су за наредна три дана снижења цијена неких домаћих производа.

У "Делта Максију" Бања Лука кажу да ће поводом Свјетског дана потрошача организовати округли сто са потрошачима у оквиру акције директне комуникације са купцима, која ће трајати цијеле године.

- Менаyмент "Делата Максија" са Удружењем потрошача и самим потрошачима разговараће о раду ове компаније. Потрошачи ће моћи да кажу да ли су задовољни квалитетом наше услуге, али и да дају приједлоге који би побољшали рад наше компаније - рекла је портпарол "Делта Максија" Дијана Миланковић - Кустурић.

Што се тиче акција у "Темпо" маркетима, каже Кустурићева, нису планирана никаква посебна снижења за овај викенд, осим оних стандардних акција које су у току.

- Поред редовних акцијских снижења у тржном центру "Певец" нисмо ништа посебно организовали поводом Дана потрошача, јер смо сваки дан у њиховој служби - истакла је портпарол тржног центра "Певец" Биљана Лукић и нагласила да потрошачи веома често не знају на шта приликом куповине имају право и да су слабо упућени у своја права.

Дистрибутивни центар

Компанија "Делта Макси" Бања Лука презентовала је у петак свој Дистрибутивни центар који је новитет на овдашњем тржишту. Дистрибутивни центар заузима површину од 7.000 квадратних метара на којем се налази 3.500 различитих артикала.

- Основна карактеристика Дистрибутивног центра је РФ технологија чија примјена онемогућава да производи са истеклим роком трајања дођу до малопродајног објекта и самог потрошача - рекао је директор "Делта Максија" Војкан Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана