Купци траже станове у старијој градњи

Тања Милаковић
Купци траже станове у старијој градњи

БAЊA ЛУКA - Иако се нови станови непрестано граде, купци у Српској се, због повољније цијене и бољег квалитета, у посљедње вријеме више одлучују за куповину станова у старој градњи, кажу трговци некретнинама.

Истичу да и поред економске кризе, у Српској непрестано "ничу" нове стамбене зграде, али заинтересованих купаца за станове у њима, веома је мало.

Власник предузећа "Марић некретнине" из Модриче Емилија Марић каже да и оно мало станова што се продаје у Модричи углавном су у старијим зградама.

- Људи изгледа више вјерују квалитету старије градње, а најчешће траже станове мање квадратуре и гарсоњере. Иако се у Модричи непрестано гради, то је једини вид потражње за становима у овом граду - казала је Марићева.

Она истиче да су цијене станова у новој градњи пале и крећу се од 1.300 до 1.400 марака по квадрату.

- То су станови који се продају по принципу кључ у руке, односно зграде у којима већ има гријање, лифт и остале погодности, али купаца је, без обзира на то, мало - казала је Марићева.

Власник агенције за продају некретнина "Твико" из Требиња Васо Милић рекао је да је потражња за становима у новој градњи веома мала.

- У Требињу се гради око 600 нових станова, али заинтересованих купаца скоро да и нема. На најатрактивнијој локацији, поред општине у центру града, квадрат кошта око 1.770 марака, а до скоро је његова цијена била и до 2.100 марака. Ради се о становима који имају сву потребну документацију са употребном дозволом - рекао је Милић.

Трговци некретнинама у Бањој Луци кажу да је у задњих мјесец дана продаја станова повећана за око 30 одсто, и то углавном у зградама старије градње.

- Бањолучани су далеко више заинтересовани за куповину станова у старијим зградама, јер су јефтинији и коштају око 2.000 марака по квадратном метру - рекао је власник агенције "Сензор" из Бање Луке Манојло Поповић.

Цијена станова у новоградњи, истиче он, крећу се око 2.500 марака.

- Има и скупљих станова јер поједини инвеститори још увијек не спуштају цијене и квадрат наплаћују по 3.000 марака. Цијена станова, као и пословних простора првенствено зависи од локације и спратности - истиче Поповић и додаје да цијене пословних простора износе од 3.500 до 4.000 марака по квадратном метру.

Плацеви

Трговци некретнинама кажу да је у Српској у посљедње вријеме порасла потражња за плацевима. Васо Милић из агенције "Твико" из Требиња каже да је посебно велика потражња за плацевима, посебно на релацији Требиње - Дубровник, а парцеле у Хрупјели које су коштале 30 марака по квадрату, сада коштају око 100 евра. То је сада, додаје, најскупљи дио земље у Требињу, када је ријеч о земљишту и некретнинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана