Купце имају само локали у центру

Драгана Келеч
Купце имају само локали у центру

БAЊAЛУКA - За куповину пословних простора у РС прошле године владало је доста слабо интересовање, а према ријечима власника агенција за некретнине, тај тренд ће се наставити и ове године, осим када су у питању локали у центру града, за које се увијек нађу заинтересовани купци.

Власници агенција за некретнине у Српској истичу да су купцима најатрактивнији пословни простори у ужем центру, иако су најскупљи, док је далеко слабија потражња за просторима на периферији.

- Цијене квадратног метра пословног простора у центру Бањалуке крећу се од 8.000 до 10.000 марака, док они у периферним дијеловима коштају од 1.300 до 1.500 марака по квадрату - истичу у бањалучким агенцијама за некретнине.

Додају да су и куповина и изнајмљивање некретнина у Бањалуци значајно опали, а посебно када су у питању пословни простори, иако њихове цијене у посљедње вријеме стагнирају.

Ни власници агенција у Модричи не могу се похвалити великом потражњом за пословним просторима, јер је, како кажу, више било заинтересованих за куповину станова.

- У Модричи је у посљедњем периоду изграђено неколико нових зграда, у којима су веома брзо распродати готово сви станови. С друге стране, потражња за пословним просторима није била велика, а тражени су углавном простори у новим зградама, који су већ током градње били продати - рекла је власник агенције "Марић некретнине" Емилија Марић.

Нагласила је да цијене пословних простора највише зависе од локације, али и градње, те да су доста скупљи новоизграђени простори.

- Цијене нових пословних простора се крећу од 1.700 до 2.000 марака, док су половни нешто јефтинији, и могу се купити за 1.200 до 1.600 марака по квадрату - истакла је Марићева.

Слична ситуација влада и када је у питању изнајмљивање пословних простора.

Власник агенције за некретнине "Твико" у Требињу Васо Милић рекао је да је највећа потражња за пословним просторима у ужем центру.

- Изнајмљивање пословних простора у првој зони у Требињу по метру квадратном кошта око 30 марака, па чак и до 40 КМ, док су у околини доста ниже цијене, односно крећу се од 15 до 25 марака - казао је Милић.

Нови станови

Према ријечима запослених у агенцијама за некретнине у Српској, лани је била нешто боља продаја станова у новоизграђеним објектима у односу на 2010. годину.

- Најчешће се продају станови у старој градњи, али смо прошле године забиљежили благи раст потражње за новоизграђеним објектима - кажу у агенцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана