Купаца има само за стару градњу

Јелена Бјелица, Фото: Г. Шурлан
Купаца има само за стару градњу

Бањалука - Пад цијена станова у РС у протеклом периоду подстакао је њихову продају, али се и даље купују углавном они у старој градњи који су доста јефтинији, кажу у агенцијама за продају некретнина.

Цијене станова у Српској пале су у посљедње три године за око 30 одсто.

Власник агенције за некретнине “Сензор” из Бањалуке Манојло Поповић је истакао да је у посљедњих мјесец кренула продаја станова.

- Томе је сигурно допринио пад цијена станова. Углавном се купују они у старијим зградама чија се цијена креће од 1.500 до 1.800 КМ по квадрату, у зависности од локације. Најтраженија насеља су Нова варош и Борик - казао је Поповић.

Нагласио је да су и цијене нових станова нешто ниже у односу на претходни период, али се они и даље слабо продају.

- За стан у новоградњи је потребно издвојити у просјеку од 1.800 до 2.200 марака по метру квадратном. И њихова цијена зависи од локације. Међутим, иако су цијене ниже, нови станови скоро се и не купују - рекао је Поповић.

Власник агенције за некретнине “Твико” у Требињу Васо Милић казао је да се и у овом граду добро продају половни станови.

- Највише се купују станови у старој градњи којима се цијена по метру квадратном креће од 900 до 1.000 КМ. То су станови без централног гријања и на посљедњим спратовима. Нешто скупљи су једнособни станови и у зависности од локације цијене се крећу од 1.100 до 1.400 КМ - казао је Милић и додао да станове у Требињу у посљедње вријеме купује доста Руса.

Истакао је да је много празних станова у новоградњи.

- Цијена квадратног метра стана у новој згради креће се од 1.600 до 1.700 КМ. Њихова продаја стагнира јер су и даље скупи и људи немају пара - истакао је Милић.

У агенцији “Центар некретнина” из Бијељине су истакли да су цијене половних и нових станова који се налазе у ужем центру града исте.

- Цијене станова у центру Бијељине крећу се по метру квадратном од 1.250 до 1.700 КМ. Вриједност станова зависи од локације и спратности. Станови који су мало удаљенији од центра града могу се купити по цијени од 1.000 до 1.200 КМ. Највише се продају станови до 40 квадрата - казали су у овој агенцији.

Члан Удружења економиста РС “СЊОТ” Милош Тодоровић је истакао да се цијене станова формирају на основу понуде и потражње.

- Од почетка кризе до данас цијене станова су снижене око 30 одсто и то је сигурно примјеренији ниво цијена него што је био раније - казао је Тодоровић.

Додао је да је у посљедње вријеме све теже добити кредит за куповину станова.

- Банке су пооштриле кредитну политику, тако да и то утиче на цијену станова - рекао је Тодоровић.

Плацеви

- Цијене плацева у Требињу су порасле и до 30 одсто. У зависности од величине парцеле и локације, цијене се крећу од 15.000 до 30.000 КМ по дунуму. Влада велико интересовање за куповину плацева јер је Требиње град сунца и доста се улаже у винограде и воћњаке - истакао је Милић.

ЦИЈЕНЕ СТAНОВA У КМ

Град                 нова градња    стара градња

Бањалука      1.800 - 2.200      1.500 - 1.800

Требиње       1.600 - 1.700       900  - 1.400

Бијељина      1.000 - 1.700      1.000 - 1.700

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана