Кумалић смијењен, Егрлић предсједник

Марина Чигоја
Кумалић смијењен, Егрлић предсједник

Сарајево - Скупштина Спољнотрговинске коморе БиХ изгласала је протеклог викенда неповјерење предсједнику Коморе Исмету Кумалићу, смијенила га са те функције и на његово мјесто именовала Ахмета Егрлића.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је да су смјену Кумалића тражили бошњачки представници у СТК, те да су сходно правилима СТК то прихватили и представници друга два народа.

- Бошњачки представници су били незадовољни радом Кумалића. На сједници скупштине је само један делегат био против те одлуке, сви остали су били за избор другог човјека, тако да су српски и хрватски представници то подржали - рекао је Васић.

Он је истакао да је основни проблем био на релацији предсједник - секретар.

- Кумалић је тражио неке надлежности које су припадале секретару. Да ли је то довољан или главни разлог за смјену, не знам, али ми с обзиром на правила, нисмо ни тражили да нам бошњачки чланови образложе разлоге због којих су тражили смјену - рекао је Васић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић  рекао је да је оваква одлука донесена већином гласова.

- Главни разлози за то су слаба координација са генералним секретаром, затим излажење из надлежности предсједника и улажење у туђе надлежности - нагласио је Бојић и додао да је Кумалић узео печат Коморе и издао налог да нико осим њега не смије да користи печат.

Коментаришући разлоге своје смјене Кумалић је рекао да је "у Комори сувише прљавог веша да би се појединац могао сам изборити са тим".

- Ја сам хтио да зауставим криминал у тој институцији и зато сам смијењен - рекао је Кумалић.

Члан Управног одбора СТК Шукрет Хаџалић рекао је да је одлука о смјени донесена већином гласова и да не жели даље да то коментарише.

Спољнотрговинска комора БиХ раније је често била мјесто разних афера. Бивши предсједник Бруно Бојић, потпредсједници Веселин Пољашевић и Амир Зукић, и генерални секретар Фарук Јашаревић често су се међусобно оптуживали за криминал. Ситуација се коначно смирила у фебруару ове године када је, послије двије године одржана сједница Скупштине СТК, на којој је именовано ново руководство, именовани нови делегати, потпредсједници, чланови Управног и Надзорног одбора.

Правила

Немања Васић је истакао да је правило да двије трећине делегата у Скупштини СТК из једног народа мора подржати кандидата тог народа, као и да се представници једног народа не мијешају представницима другог народа у кадровску политику.

- Ако двије трећине једног народа жели смјену свог представника, правило је да друга два народа то подрже - рекао је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана