Култерер ослобођен кривице за проневјеру

Глас Српске
Култерер ослобођен кривице за проневјеру

БЕЧ - Бивши директор Хипо банке Волфганг Култерер ослобођен је кривице за злоупотребу средстава банке, одлучио је суд у Aустрији.

Тужилаштво је већ уложило жалбу на пресуду, пренијеле су јуче агенције.

Култерер и још двојица функционера у Хипо банци, Герт Ксандер и Aлбин Рухдорфер, били су оптужени да су намјерно злоупотријебили фондове банке, када су одобрили зајмове локалној авиокомпанији "Стиријан ервејз". Ту фирму, која је касније пропала, са Хипо банком везивао је и кредит од два милиона евра.

Суд у Клагенфурту је закључио да ниједан од оптужених није вршио притисак на сараднике с циљем доношења позитивне одлуке о споменутим кредитима, те да сарадници у случају негативне одлуке не би били изложени казни. Суд је утврдио да су се службеници банке ослањали на извјештај вјештака односно на процјене својих колега.

Предсједник Судског вијећа образложио је ослобађајућу пресуду Култереру тиме да он, као предсједник управе Хипо Интернационал, у то вријеме није био у могућности да утиче на додјелу кредита о којима је одлучивао Хипо Остерих.

- Култерер није никада дао одговарајући налог нити је ни на који начин оштетио државу - изјавио је судија.

Култерер је на суду тврдио да је послове Хипо Aлпе банке у то вријеме контролисао покојни гувернер Корушке Јорг Хајдер, јер је Корушка имала већински власнички удио, који је 2007. године продала Бајерише ландесбанци.

Он је испричао да је Хајдер тражио спорне зајмове. Тај посао и даље је под истрагом тужиоца, јер постоји сумња да су менаџери обје банке кроз отпис дугова покушали да преваре Бајерише ландесбанк.

Током 2009., у јеку глобалне рецесије, Aустрија је морала да национализује Хипо банку да би је спасила од колапса. Министарство финансија наредило је опсежну истрагу, а први процес био је против Култерера и колега.

Оптужбе            

Култерер би ускоро требало да се појави пред судом због оптужбе да је у свједочењу пред истражном комисијом корушког парламента о Хипо банци дао лажни исказ, а ријеч је о предмету који је издвојен из предмета у којем је Култерер ослобођен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана