Круна најбогатијих у БиХ према магазину Форбс браћа Хастор

Приредила: Маријана Миљић
Круна најбогатијих у БиХ према магазину Форбс браћа Хастор

Бањалука - Најбогатији људи у БиХ, према рачуници магазина "Форбс", су Кенан и Дамир Хастор, који су наслиједили компаније "Превент" и "АСА групу" од оца Нијаза, а располажу са 412 милиона долара.

Њихове компаније баве се широким спектром послова, а главнина се односи на ауто-индустрију у којој су кооперанти највећим свјетским произвођачима. Иза браће Хастор налази се власник "Хифа групе" из Тешња Изудин Ахметлић са иметком од 364 милиона долара. Ова компанија бави се трговином нафтом и нафтним дериватима.

Магазин "Форбс" је представио листу богаташа за 2016. годину, која показује да на простору бивше Југославије живе људи чије се богатство мјери милијардама.

Најбогатији човјек у Србији је власник компаније "Цептер интернешенел" Филип Цептер иако не живи у земљи чији је држављанин. Његово богатство процијењено је на пет милијарди долара. Слиједи га власник "МК групе" Миодраг Костић са богатством од 540 милиона долара. На трећем мјесту је једини човјек из Србије са адресом у својој домовини власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић, који располаже са 520 милиона долара.

Круна у Хрватској припада хрватско-чилеанској породици Лукшић, чије је богатство процијењено на чак 15 милијарди долара. Након њих је аустро-хрватски милијардер и власник компаније "Ред бул" Дитрих Матешић са 10,8 милијарди долара. Потом слиједе власник "Агрокора" Ивица Тодорић са 499 милиона и власник "Атлантик групе" Емил Тедески са 208 милиона долара.

Код Словенаца су на врху Иза и Само Логин, пар који је зарадио енормно богатство на апликацији "Talkin Tom Cat ". Њихова имовина је процијењена на 700 милиона долара, а слиједи их власник "Интерблока" Јоц Печечник са 266 милиона.

Званично најбогатији човјек у Црној Гори је Таксин Шинаватра, бивши премијер Тајланда, који живи и ради у Црној Гори, са иметком од 1,61 милијарду долара. Друго мјесто припада породици бившег премијера Мила Ђукановића, која има 167 милиона долара, али о њиховом богатству не постоје прецизни подаци.

У Македонији се на врху налази власник "Орка холдинга" Јордан Камцев са 238 милиона долара вриједним богатством. Други је власник "Макстила" Минцо Јорданов са 234 милиона долара. Најбогатији македонски нерезидент је Мајке Илич, оснивач фаст-фуд франшизе "Литл Цезарс Пица", власник НХЛ екипе Детројт Ред Вингс и МЛБ тима Детројт Тајгерс са богатством од 6,1 милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана