Кроз фискалне касе прошло пет милијарди КМ

Анита Јанковић Речевић
Кроз фискалне касе прошло пет милијарди КМ

БАЊАЛУКА - У касу трговаца, угоститеља и других привредних субјеката, који послују у систему фискализације, у првој половини године слило се 521,6 милиона марака више у односу на исти период лани, а иако је инфлација и раст цијена највећим дијелом посљедица огромне разлике у промету, економисти и привредници тврде да је осјетан и реалан раст потрошње захваљујући туристима и дијаспори, која у Српској оставља знатне количине новца.

Према подацима Пореске управе РС, укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској у периоду од 1. јануара до 30. јуна ове године достигао је 4,928 милијарди КМ, док је у истом периоду лани та бројка износила 4,406 милијарди марака.

Веће бројке у евидентираном промету према ријечима економисте Марка Ђога дијелом су посљедица инфлације, односно раста цијена робе.

- Расту цијена можемо приписати око 80 одсто те разлике јер је инфлација у првом дијелу године била око осам одсто, али подаци Пореске управе показују и да је дошло до реалног пораста потрошње, што је и те како позитивно. У материјалном свијету, у каквом живимо, потрошња је изузетно важна и финални је показатељ квалитета живота. Суштина је омогућити грађанству што већу потрошњу - рекао је Ђого и додао да је економија и постала наука са циљем да се максимизује друштвено благостање.

Ђого сматра да би требало урадити озбиљно истраживање да се види шта је грађанима Српске омогућило већу потрошњу. 

- У протеклом периоду дошло је до повећања плата и пензија, али тај раст је пратио инфлацију или био чак и мањи - навео је Ђого за “Глас”.

Да је дошло до раста потрошње истиче и замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић.

- Цијене у угоститељским објектима ове године су око 50 одсто веће него лани, али је и промет порастао за десет до двадесет одсто. И прошле године биле су изражене одређене негативне посљедице пандемије вируса корона па је логично да нам сада промет расте. Разлог тога јесте једним дијелом и долазак туриста којих је у Српској све више. Вјерујем да ће промет до краја године још ићи горе и у удружењу предузимамо низ мјера како бисмо увели ред у браншу и како би што више новца било у легалним токовима - казао је Куртиновић. 

Вишим прометом могу се похвалити и у дервентској компанији “Фрукта трејд” у оквиру које послује ланац “Корт маркети”.

- Имамо раст броја купаца, као и броја издатих рачуна чиме смо веома задовољни. У којој мјери је то посљедица стварног раста потрошње грађана или инфлације не знам. Већи промет је посљедица нашег рада, односно квалитета услуге и цијена које имамо на уштрб наших маржи. Захваљујући томе можда смо узели купце и дио промета другим трговачким ланцима - рекао је власник “Фрукта трејда” Душко Рељић. 

Пазар трговаца и угоститеља, према ријечима извршне директорице Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Мурисе Марић, у знатној мјери подебљали су грађани из дијаспоре и туристи. 

- Осјетно је да од априла па наовамо имамо велики проток људи кроз нашу земљу, сви они нешто поједу, попију и купе и не треба се чудити што је промет и већи за пола милијарде марака. Дијаспора која махом долази током прољећа и љета потроши велике количине новца јер кад дођу реновирају куће, граде објекте, купују нови намјештај, разне машине као и храну и пиће. Све то се прометује преко фискалних каса тако да наши привредници дијелом могу њима захвалити за тако велике бројке - рекла је Марићева.

Турбуленције

Марко Ђого каже да догађаји попут политичких турбуленција обично код људи изазову уздржаност у потрошњи, те њен пад.

- Ове године има много таквих догађаја и код нас и у западним земљама, а грађани су по свему судећи трошили подједнако па и више, што је занимљиво - истакао је Ђого. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана