Кроз 116 пројеката инвестирано 1,7 милијарди

СРНА
Кроз 116 пројеката инвестирано 1,7 милијарди

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, који је гувернер БиХ при ЕБРД-а, нагласио је данас у Варшави да је ЕБРД и даље највећи институционални инвеститор у БиХ са 1,7 милијарди евра уложених кроз 116 различитих пројеката, углавном у енергетском сектору.

Лагумџија је, обраћајући се на 23. годишњем састанку Одбора гувернера ЕБРД-а о теми "Промјене економије, промјене живота", рекао да ће ЕБРД у контексту регионалне сарадње и нових финансијских подстицаја ЕУ и даље играти важну улогу у привлачењу инвестиција у регион, посебно у БиХ.

Из Министарства иностраних послаова БиХ саопштено је да је Лагумџија истакао да су приоритети отварање нових радних мјеста, политичке реформе, повећање конкурентности, реформа система социјалне заштите и унапређење инфраструктуре.

Лагумџија је позвао привреднике и представнике финансијских институција, учеснике Пословног форума у Варшави да посјете БиХ и улажу у ту земљу.

Према његовим ријечима, БиХ је већ почела припреме пројеката регионалног карактера, посебно усмјерених на отварање нових радних мјеста за младе.

Он је нагласио значај даљег развоја сарадње земаља западног Балкана и оцијенио да су конкретни инфраструктурни и енергетски пројекти најбољи начин интеграције региона и његове интеграције у ЕУ.

Лагумџија је навео да је за БиХ изградња аутопута на Коридору "Пет це" од круцијалног значаја, јер ће омогућити бољу повезаност са земљама региона и ЕУ, те пружити додатни подстицај јачању економије и отварању нових радних мјеста.

Осим Лагумџије, уводничари су били и Лудо Баменс, извршни директор из ККР групације, једног од три највећа америчка инвестициона фонда који први пут долази у регион и БиХ, генерални директор ЈП "Аутоцесте Федерације БиХ" Енсад Карић и генерални директор веб-портала "Посао.ба" Един Мехић, а модератор сесије био је шеф канцеларије ЕБРД-а у Сарајеву Либор Кркошка.

У оквиру годишње конференције ЕБРД-а, одржан је први пут и Пословни форум у оквиру којег је уприличена сесија посвећена искључиво привредним и инвестицијским потенцијалима БиХ о теми: "Јачање пословне климе и регионалних веза за развој приватног сектора".

БиХ је једина земља западног Балкана која је представила своје привредне и инвестицијске могућности на Пословном форуму ЕБРД-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана