Кромпир стиже на европске пијаце

Ж. Кокот, С. Митровић
Кромпир стиже на европске пијаце

Бањалука - Домаћи кромпир наћи ће се на тржишту ЕУ у наредних десет до 15 дана, након што је завршена комплетна административна процедура у Бриселу.

Произвођачи кромпира из БиХ добили су недавно зелено свјетло за извоз на тржиште ЕУ. Тада припремљена уредба Сталног одбора за биљке, животиње, храну и животињску храну, тијела Европске комисије одговорног за безбједност хране, објављена је јуче у Службеном гласнику ЕУ, чиме је потврђено да кромпир из БиХ нема прстенасте трулежи и да испуњава услове да се нађе у тањирима европских потрошача.

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да се очекује да ће ова одлука допринијети повећању извозних могућности и конкурентности и да ће раст овог сектора пољопривреде донијети позитивне учинке за цијелу БиХ.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић изразио је задовољство због ступања на снагу дуго очекиване одлуке.

- Прве пошиљке на европско тржиште очекују се у наредних десет до 15 дана, након што буду обављени ситни послови у вези са пратећом документацијом - каже Маринковић.

Он сматра да ће организован откуп и пласман на тржиште ЕУ утицати на то да догодине буду повећане површине засијане кромпиром, те да ће пољопривредницима донијети финансијско растерећење, јер европске земље одмах по откупу плаћају производе.

- Најбоља препорука нашим произвођачима за европско и свјетско тржиште је чистоћа генског материјала од болести коју је неопходно сачувати - каже Маринковић.

Вјерује да ће захваљујући овој одлуци пољопривредници имати сигурнији пласман и да ће се усудити на улагања у системе за наводњавање, без којих нема озбиљне производње.

- Суше су и у овој, а и током претходних година, узимале данак, јер је веома мало улагано у системе за наводњавање - каже Маринковић и изражава наду да би се ситуација могла промијенити на боље доношењем закона о субвенцијама у пољопривреди, што ће произвођаче опредјељивати за субвенционисану производњу, која ће чинити окосницу аграра РС.

Предсједник Удружења узгајивача поврћа РС Бранко Мастало каже да ће одлука Брисела посебно обрадовати произвођаче кромпира из Лијевче поља и Семберије, који су уласком Хрватске у ЕУ изгубили једно од главних тржишта.

- Забраном извоза у Хрватску појавио се вишак кромпира који је продаван по ниским цијенама или је завршавао на депонијама - каже Мастало и додаје да ће извоз у ЕУ растеретити домаће тржиште, чиме ће профитирати и произвођачи кромпира.

Произвођач кромпира из Градишке Дане Паспаљ каже да је произвођачима сада пружена шанса да вишак кромпира извезу, док су га раније продавали за багателу или бацали.

- Сада ће сасвим сигурно економичност и обим производње бити већи - каже Паспаљ и додаје да је извозио кромпир у Црну Гору и био посредник при извозу у Румунију.

Директор фирме "Агроса" из Рогатице Озрен Планојевић сматра да ће произвођачи из ове општине и других брдско-планинских регија имати мало користи од извоза кромпира у ЕУ, јер је производња скупа, а подстицаји мали. Директор фирме "Агромонт" и предсједник Удружења пољопривредних произвођача "Соланум продукт" из Рогатице Новак Мотика каже да је ово добра вијест за произвођаче меркатилног кромпира у Херцеговини и наглашава да је обавеза државе да подстицајним мјерама омогући равноправан положај наших произвођача и конкуренције из других земаља.

Производња

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, годишња производња кромпира у БиХ износи око 350.000 тона, а лани је у односу на 2013. годину смањена за 18 одсто. Вриједност увезеног кромпира у 2014. години износила је 11,77 милиона, док је извезен кромпир вриједан 1,02 милиона марака.

 

Ефекти који се очекују од извоза у ЕУ

- повећање производње

- већа конкурентност

- већи степен наплате

- веће тржиште

- виша откупна цијена

 

Главни партнери у прошлој години

Увоз - Холандија, Њемачка, Белгија, Италија и Хрватска

Извоз - Црна Гора, Норвешка и Србија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана