Кроација Ерлајнз у штрајку, већина летова отазана

Танјуг
Кроација Ерлајнз у штрајку, већина летова отазана

ЗАГРЕБ - Хрватска авиокомпанија Кроација ерлајнз ступила је у 24-часовни штрајк упозорења који организује координација синдиката хрватског националног авио-превозника.

Отказано је 30 летова, од којих ће се дио обавити према измјењеном реду летења.

Управа КА сматра да ће штрајк проузрочити скоро 200.000 евра штете, а да ће штета од поновног успостављања редовног реда летења бити и већа.

Синдикати са своје стране тврде да због штрајка компанија неће трпјети комерцијалну штету, него да су могуће и уштеде јер КА губи дневно до 147.000 свра.

Синдикални представници штрајк су организовали јер у преговорима о новом колективном уговору нису прихваћени њихови захтјеви. Синдикалисти тврде да су управи изнијели минималне захтјеве, а траже и престанак запошљавања преко спољних агенција и сређивање система напредовања унутар компаније.

Синдикати пилота и кабинског особља, као и Самостални струковни синдикат авиомеханичара и Нови синдикат не желе да одустану од тзв. нематеријалних захтева, чије би прихватање компанији проузроковало додатни финансијски трошак од скоро 18 милиона куна (2,31 милиона евра) до краја ове године, док би се у 2013. години тај износ попео на 22,4 милиона куна (2,96 милиона евра).

Из КА су саопштили да је за данашње летове предбиљежено више од 3.000 путника, па ће компанија уложити све напоре да се посљедице штрајка сведу на најмању могућу мјеру.

Сви путници који су резервисали и купили карту за неки од отказаних летова моћи ће карте да замјене без доплате, а ако у потпуности одустану од путовања, карта ће им бити рефундирана у потпуности, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана