Кризу спријечити мањим задуживањем

Тања Шикањић
Кризу спријечити мањим задуживањем

БAЊAЛУКA - БиХ би морала да се окрене домаћој производњи и потрошњи, ограничи увоз и престане са даљим буџетским задуживањем, како би се спријечиле посљедице потенцијалног преливања кризе из СAД и Европе на земље у развоју.

Ово су истакли домаћи економски стручњаци, који су додали да би задуживање и прекомјерна потрошња, усљед све нестабилнијих економских прилика у европским земљама, могла да доведе до банкротства.

Економиста Зоран Павловић је нагласио да су Грчка, Португалија и Шпанија, којима пријети дужничка криза, показале да прекомјерна потрошња и задуживање воде банкротству.

- Ово је врло озбиљан примјер свим земљама да треба да престану са неконтролисаним задуживањем за потребе текуће потрошње и развојних пројеката. Задуживање БиХ у идућем периоду је веома лош избор. Морамо смањивати трошкове, јер је домаћа пољопривреда без икакве подршке, прерађивачких капацитета немамо, а металски сектор и дрвопрерађивачка индустрија су препуштени сами себи - упозорио је Павловић.

Он је додао да је због тога неопходно усмјерити се на подстицање домаће производње која једина ствара додатну вриједност из које се може пунити буџет.

Павловић је рекао да би банкротство у земљама које су купци наших производа, резултирало великим проблемима у БиХ са којима ће првенствено бити суочени домаћи извозници.

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик јуче је упозорио да криза из СAД и Европе све више пријети земљама у развоју.

Зелик је рекао да је већина земаља у развоју добро пребродила кризу из 2008. године, али да су оне сада мање отпорне.

- Криза у индустријским земљама може довести до кризе у земљама у развоју и због тога се Европа, Јапан и СAД морају одлучно суочити са својим великим привредним проблемима - рекао је Зелик.

Европска дужничка криза тресе глобална тржишта капитала, а због појединих држава еврозоне, које се налазе на рубу опстанка, свијет страхује од распада еврозоне.

Ипак, лидери Групе 20 обећали су на састанку у Вашингтону да неће допустити да европска дужничка криза поткопа банке и финансијска тржишта, указавши и на могућност проширења кредитних капацитета кризног фонда еврозоне.

Негативне прогнозе

Економиста Нуриел Рубини, познатији као Др Пропаст због својих црних предвиђања, каже да су Европа и СAД "ефективно у рецесији".

Он додаје да нема тога што политичари могу да учине да би спасили земље.

- Економија је већ у рецесији. Шта год да Фед сада направи премало је и прекасно - сматра Рубини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана