Кризом погођено више од 60 одсто домаћинстава у БиХ

М. Чигоја, Д. Келеч
Кризом погођено више од 60 одсто домаћинстава у БиХ

БAЊAЛУКA - Становници БиХ и даље су веома незадовољни животом иако је дошло до благог побољшања од 2006. године, показало је истраживање Европске банке за обнову и развој (EBRD) под називом "Живот у транзицији".

Истраживање о томе колико су грађани задовољни животом обухватило је 34 земље, а БиХ је заузела 27. мјесто.

Око 31 одсто грађана БиХ одговорило је да је потпуно задовољно својим животом, док је у региону задовољно око 43 одсто грађана. У 2006. години својим животом било је задовољно нешто мање од 30 одсто људи.

Истраживање које је објављено крајем јуна, а односи се на 2010. годину, показало је да је у БиХ кризом погођено више од 60 одсто домаћинстава, док је у цијелом региону тај просјек око 50 одсто.

- Чини се да криза утиче мање или више исто на све старосне групе, али посебно има утицај на социјално угрожене. Задовољство споро расте у свим старосним групама, али највеће је међу младима - истиче се у истраживању.

Могућности и корупција

Испитаници из БиХ нису оптимистични ни у вези са могућностима за будуће генерације. Постотак оних који сматрају да ће будуће генерације имати бољи живот повећао се мало од 2006, на 35 одсто, али је то још далеко испод просјека у региону.

Овај песимизам нарочито је изражен код средовјечних људи и људи са ниским дохотком.

- Повјерење грађана БиХ у јавне и приватне институције значајно варира. Највеће је повјерење у вјерске институције и полицију, а повећано је повјерење и у банке и цјелокупан финансијски систем у односу на 2006. годину. Политичке странке, парламенти и Влада имају најнижи ниво повјерења - истиче се у истраживању.

Веома мали број људи сматра да се корупција у БиХ смањила од 2006. године. Тако се мање од десет одсто испитаника слаже с тим да је мање корупције у односу на прије четири године, те се БиХ налази на самом дну љествице земаља у регији у том погледу.

- Корупција у јавном здравству је у успону, а више од 20 одсто испитаника рекло ја да је давало мито у здравству у посљедњих 12 мјесеци - наводи се у истраживању.

Многи испитаници вјерују да би помагање сиромашнима требало да буде приоритет, као и веће издвајања за пензионере.

Земље у региону

Када су у питању земље у региону, задовољство је на најнижем нивоу у Србији, гдје је свега 30 одсто грађана задовољно животом, док су становници Хрватске, њих 48 одсто, највише задовољни животом. Србија је на овој листи заузела 30. мјесто, а Хрватска 18.

Добро рангирана је и Црна Гора на 20. мјесту, у којој је 42 одсто становника задовољно животом. Македонија је за једно мјесто испред БиХ са 32 одсто задовољног становништва, док је Словенија далеко испред БиХ на седмом мјесту са чак 61 одсто задовољног становништва.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је да на задовољство живота становника утиче низ психолошких и економских фактора, међу којима су свакако и мјесечна примања домаћинстава.

- Велики број људи у РС живи на рубу егзистенције, или има ниска примања, због чега вјероватно и није оцијенило високом оцјеном задовољство животом, док је с друге стране вјероватно да има и оних који, иако немају висока примања, сматрају да имају добар живот. Све је ствар индивидуе и неких личних и општих критеријума - казао је Грабовац.

Слободе

У истраживању се наводи да мало људи вјерује да постоје основне демократске институције у БиХ.

- Мање од једне четвртине испитаника сматра да постоји закон и ред у судском систему који брани појединачна права од злостављања државе. Још мање их мисли да постоји слобода путовања у иностранству. Око 40 одсто је оних који вјерују да се у земљи поштује слобода говора - истиче се у истраживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана