Криза заобилази парфимерије

Анита Јанковић Речевић
Криза заобилази парфимерије

БАЊАЛУКА - Увоз парфема у БиХ непрестано расте и за шест мјесеци ове године његова вриједност је премашила 21,35 милиона КМ, што је за 4,8 милиона КМ више него у истом периоду лани, а да продаја цвјета, истичу и у парфимеријама наводећи да грађани упркос кризи и слабој куповној моћи не желе да се одрекну овог луксуза.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја јуна ове године у земљу је увезено више од 533 тоне парфема и тоалетних вода, док је у истом периоду лани тај број износио око 393 тоне, вриједности 16,5 милиона марака.

- Парфеми су углавном стизали из Француске, Шпаније, Пољске, Италије, Србије и Њемачке - рекли су у УИО.

Статистички бројеви Управе показују да је увоз парфема од 2012. до данас удуплан.

Током 2020. године због појаве вируса корона дошло је до пада увоза, али се тржиште опоравило и настављен је раст у идућим годинама.

Примјера ради, 2012. године увоз парфема износио је 449 тона, а вриједност је била 14,4 милиона КМ, док је лани на тржиште БиХ стигло 887 тона тешких 39,4 милиона марака.

Подаци показују да економска криза, која погађа бројне секторе, и те како заобилази тржиште ове индустрије. У компанији “Дидако шоп”, која је водећи увозник парфема и козметичких производа у БиХ, за “Глас” кажу да раст увоза прати и раст потражње у малопродаји.

- Продаја је из године у годину све боља, а тако је и у првом полугодишту ове године. У понуди имамо бројне брендове, од оних јефтинијих до оних који се цјеновно могу сврстати у средњу категорију. Престижне брендове попут “шанела” не дистрибуирамо - рекла је административни радник у “Дидако шопу”  Милка Костић и додала да потражња додатно расте током љетних мјесеци.

Истиче да купци углавном преферирају италијанске брендове, те да на полицама парфимерија највише траже нове мирисне ноте које се појављују на тржишту.

- Најтраженији су они који коштају од 50 до 70 КМ, попут марки “Том Таилор”, “Полице” и “Реплаy”. У понуди имамо и тоалетне воде које коштају десетак марака, а куповна моћ сваког појединца диктира и избор парфема - навела је Костићева. 

У компанији “Овнак”, у склопу које су СМ пословнице, кажу да је ове године дошло до осјетног пада продаје, али да још не знају узрок томе.

- Истражујемо тржиште како бисмо утврдили шта је узрок. Да ли су се купци опредијелили за неке друге брендове којих немамо у понуди, да ли желе неке јефтиније варијанте парфема или неке нове мирисне ноте и брендове? Очекујемо да ће се ситуација побољшати до краја године јер је љетна сезона  у току, многи странци стижу у земљу па се надамо да ће то повећати продају скупљих нота - рекао је асистент бренд менаџера у компанији “Овнак” Марко Гребенар наводећи да су домаћи купци у просјеку спремни издвојити од 50 до 60 марака за бочицу парфема. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана