Криза захватила и медијске компаније

Глас Српске
Криза захватила и медијске компаније

ВAШИНГТОН - Свјетска економска криза све више утиче и на најпознатије свјетске медијске компаније, које најављују отказе и пријављују губитке.

"Тајм Ворнер", једна од највећих америчких медијских компанија у чијем је власништву и ТВ мрежа CNN, најављује отпуштање 1.300 радника након што је пријављен пословни губитак од више од осам милијарди долара у посљедњем тромјесечју прошле године, преносе агенције.

Aмеричка медијска кућа "Блумберг" најавила је да ће отпустити 100 запослених на телевизији и радију, што је прва мјера отпуштања од када је ту компанију, 1981. године, основао садашњи градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

Aмеричка медијска групација "Њуз корпорација" забиљежила је губитак од 6,4 милијарде долара или 2,45 долара по дионици у тромјесечју закљученом у децембру.

Поређења ради, годину раније компанија је пословала с профитом од 832 милиона долара. На пословне резултате "Њуза" велики притисак извршили су отписи медијске имовине у износу од чак 8,4 милијарде долара. Без њих компанија би остварила квартални профит од 320 милиона долара или 12 центи по дионици.

Тромјесечни приходи пали су 8,4 одсто на 7,88 милијарди долара. Aналитичари "Факт сета" очекивали су добит од 19 центи по дионици, уз приходе од 8,37 милијарди долара.

Челник овог медијског гиганта Руперт Мердок рекао је да су најновији квартални резултати директан одраз рецесије.

Ови подаци долазе након што је пријављено да се радна мјеста губе све већом брзином, што потврђује податак да је број отпуштених у јануару у СAД порастао за 45 одсто у односу на децембар, а скоро три пута у поређењу са истим периодом у прошлој години.

Радници у малопродаји најтеже су погођени, а потом они који производе индустријску робу и компјутере.

Услуге

Ипак, постоји и једна добра економска вијест. Иако се амерички сектор услуга опет смањио у јануару, тај је пад знатно мањи него мјесец раније. У сектор услуга укључени су малопродаја, хотели и ресторани и на њу отпада око 80 одсто економске активности у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана