Криза захватила цијелу Европу

Aгенције
Криза захватила цијелу Европу

Копенхаген, Никозија - Послије финансијске катастрофе на Кипру, банкарске кризе прошириће се на цијелу Европу, предвиђају експерти данске Саксо банке.

Наводе да ће губитке прво покривати штедише и власници пропалих банкарских организација, док ће помоћ ЕУ услиједити тек послије тога.

То значи, према мишљењу економиста Саксо банке, да “више никакви улози у Европи неће бити заштићени, јер смо на прагу периода у којем је политичка логика јача од економске”.

На Кипру се, иначе, не смирује ситуација послије банкрота тамошњих банака из којих су, према извјештајима локалних медија, “сналажљиве компаније и три лица” изнијели око пола милијарде евра током двије седмице “банкарског одмора”, када је трансфер новца био формално забрањен.

Према наводима медија у Никозији, на које се позива агенција Итар Тасс, неке кипарске, руске и украјинске фирме успјеле су да избјегну “шишање” њихових депозита, док лондонски Фајненшел тајмс пише да ће се о том скандалу током сљедећа три мјесеца водити посебна истрага, коју је лично наредио предсједник Кипра Никос Aнастасијадис.

Челник Кипра је, међутим, протекле седмице такође помињан као један од учесника у илегалним новчаним трансакцијама током забране подизања новчаних улога из домаћих банака, с циљем да властити и новац своје породице хитно “ослободи” из банкротираних острвских банака.

Позната кипарска породица Лутсиус, која је у родбинској вези с предсједником Кипра, успјела је у кризном раздобљу, према наводима штапе у Никозији, да са рачуна банкротиране Лаики банке пребаци на безбједна мјеста десетине милиона евра, а слично је учинио и украјински тајкун Ринат Aхметов, али и неке његове руске колеге.

Запослени у кипарским банкама одржали су јуче двочасовни штрајк против укидања радних мјеста. Синдикат запослених у банкама каже да пензијска средства запослених нису заштићена, с обзиром на то да је у оквиру међународног пакета помоћи од десет милијарди евра Кипру наметнуто опорезивање свих депозита већих од 100.000 евра.

План Б тајна

Предсједник ЕЦБ Марио Драги је под притиском да открије план Б за рјешавање кризе у еврозони.

Будући да расте забринутост у вези са Драгијевим прогнозама економског опоравка у другој половини године, предсједник ЕЦБ-а разматра неколико опција, међу којима су снижење каматне стопе, нова рунда дугорочних зајмова банкама, као и план за подстицање кредитирања компанија.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана