Криза уздрмала пословање теслићке “Дестилације”: Складишта пуна, купаца ни за лијека

Данијела Бајић
Криза уздрмала пословање теслићке “Дестилације”: Складишта пуна, купаца ни за лијека

ТЕСЛИЋ - Криза на европском тржишту уздрмала је и пословање теслићке “Дестилације”, јер мањак купаца из иностранства доводи у питање рад ове хемијске индустрије.

Директор овог предузећа, које производи сирћетну киселину, дрвени угаљ и брикете, Зоран Шкребић казао је за “Глас Српске” да проблемима никад краја, јер када су коначно превазишли проблем недостатка основне сировине, инострани купци су се ућутали.

Ситуација на тржишту, истакао је он, никад није била неизвјеснија и у зиму улазе без иједног уговора за наредну годину, што није био случај раније.

- Једина добра ствар је то што имамо значајну количину основне сировине. То нам даје вјетар у леђа да наставимо са производњом. Тренутно сви погони раде са неких 85 одсто капацитета, јер дрво као сировина пропада, док сирћетна киселина и угаљ који се добију прерадом немају рок трајања - казао је Шкребић.

Додао је да ће погони радити и даље те стварати залихе што ће се, између осталог, дијелом финансирати из кредитних средстава, за које чекају одобрење.

- Одлучили смо да подигнемо кредит од више милиона марака, јер ће бити немогуће све искалкулисати, узимајући у обзир тренутну ситуацију, те захтјеве иностраних купаца да се смање цијене производа између 15 и 30 одсто у сљедећој години, као и најаве да ће од јануара најнижа плата, која ће погурати и остале, расти и до 50 одсто - рекао је Шкребић.

До марта идуће године очекује да могу пунити залихе, а након тога ће видјети како и шта даље.

- Надам се да ћемо до тада ријешити недоумице у вези са купцима. Уговарања за наредну годину су увијек почињала у октобру. У ово вријеме смо имали бар 80 одсто уговора. Тренутно немамо потврђен ниједан значајнији уговор. Додуше нисмо ни одбијени и очекујемо да ћемо имати посла уколико и наши партнери буду радили. Међутим, постоји велика опасност да они неће радити сљедећу годину - казао је Шкребић. 

Додао је да је криза највише захватила тржишта Швајцарске, Аустрије и Њемачке гдје иначе пласирају велике количине својих производа.  

Претходних година је “Дестилација”, наглашава, више од 60 одсто производа продавала чи­м изађу из погона, док се остатак паковао и чекао сезону.

- У овом тренутку радимо само паковану робу за широку потрошњу, чија продаја почиње тек у марту. Угаљ и брикете апсолутно више нико не купује - рекао је Шкребић.

Радници 

Зоран Шкребић каже да, без обзира на проблеме, свих 320 запослених у теслићкој “Дестилацији” редовно прима плату, а не касне ни уплате осталих обавеза.

- Једна смо од ријетких фирми која је, вјерујем, ниско задужена из разлога што смо претходних година водили рачуна да немамо велика задужења - истакао је Шкребић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана