Криза удара и на парфимерије

Драгана Келеч
Криза удара и на парфимерије

Бањалука - Скупоцјене парфеме и тоалетне воде може себи да приушти све мање становника Српске, што потврђују у већини парфимерија, гдје истичу да је продаја много лошија него ранијих година, те да због слабе куповне моћи најбоље "иду" јефтинији брендови.

Директор малопродаје у "Дидаку" Александра Калаба рекла је да је продаја парфема и козметике доста добра, али да се становници највише одлучују за јефтиније брендове, јер немају новца за скупу козметику.

- Због слабије куповне моћи становници се најчешће одлучују за куповину парфема који коштају у просјеку између 50 и 60 марака. Наравно, постоје и купци скупљих брендова као што су "Гучи", "Булгари", "Пако Рабан" и други, али њих је много мање - истакла је Калаба.

И у парфимеријама "Серђо" кажу да је продаја скупих парфема доста слабија у односу на неколико година раније.

- Муштерије најчешће траже парфеме до 70-80 марака. Има и купаца скупљих парфема, али су они ипак много рјеђи, и то обично траже "Шанелове" парфеме који коштају од 115, па чак и 324 марке - кажу у овој парфимерији.

Слична ситуација је и у осталим радњама у којима се продаје козметика и парфеми, гдје кажу да су мала примања највећи узрок због којег становници не могу себи да приуште скупље производе.

- Обично се купују парфеми мањих паковања и нижих цијена. Наравно, има и оних који пазаре скупљи парфем, али њих је много мање - рекли су у једној бијељинској парфимерији.

Начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да су прошле године у БиХ увезене 452 тоне парфема и тоалетне воде, укупне вриједности 15 милиона марака, док је годину раније на тржиште БиХ из увоза стигла 421 тона парфема, вриједности 14,2 милиона марака.

Према подацима УИО БиХ, лани је увезено и 718 тона разних производа за уљепшавање, шминкање, те његу коже, чија је вриједност била 16 милиона марака, као и препарата за косу у количини од 5.405 тона, вриједних 39 милиона КМ.

- Козметика је највише увожена из Њемачке, Италије, Словеније, Француске, Хрватске и Србије - истакао је Ковачевић.

Фалсификати

Ковачевић је рекао да службеници УИО сваке године привремено одузимају разну робу, између осталог, и козметику.

- Кад су у питању разлози за привремено одузимање козметике, најчешће се ради о царинском прекршају када се пријављује мања количина за увозно царињење од стварне количине која се увози, ради плаћања мањих увозних дажбина, или се ради о фалсификатима познатих свјетских марки - казао је Ковачевић.

 

 

Увоз парфема и козметичких производа у БиХ у 2012.

Производ

Количина

(у тонама)

Вриједност

(КМ)

парфеми

452

15 милиона

шминка

718

16 милиона

препарати за косу   

5.405

39 милиона

препарати за хигијену

1.244

15 милиона

препарати за бријање 

3.927

36 милиона

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана