Криза у еврозони глобална пријетња

Глас Српске
Криза у еврозони глобална пријетња

МAНЧЕСТЕР - Криза у еврозони представља пријетњу глобалној економији и европски политичари морају хитно да реагују и ријеше проблеме у својим банкама и са дугом, изјавио је јуче британски премијер Дејвид Камерон.

- Еврозона представља пријетњу не само себи већ и британској привреди, али и глобалној економији - рекао је Камерон за телевизију Би-Би-Си. Додао је да се сљедећих седмица морају предузети мјере јачања европских банака, како би се изградила одбрана коју има еврозона и ријешио проблем дуговања.

Камерон је истакао да не намјерава да поништи британске планове смањења дефицита.

- Руске званичнике озбиљно забрињавају проблеми у еврозони, а званична Москва очекује да ће чланице ЕУ успјешно договорити заједничку стратегију којом ће се избјећи финансијски колапс и сачувати зона евра од распада - рекао је у Москви представник Министарства иностраних послова Aлександар Лукашевич. Лукашевич је нагласио да је Русија веома заинтересована за то да у оквиру еврозоне и ЕУ буде нађено "системско" рјешење којим ће се избјећи неповратне и можда фаталне посљедице по европску валутну унију. Русија оцјењује да су у ЕУ свјесни дубине финансијских проблема еврозоне и да процес њиховог рјешавања може да буде дугорочан, с тим што би домино ефекат био најгори сценарио.

Вриједност евра прошле седмице је ослабила, па је у цијелом трећем тромјесечју евро забиљежио највећи квартални пад у више од годину, а с обзиром на забринутост улагача у вези са дужничком кризом, очекује се даљи притисак на ту валуту.

Поједини инвеститори истичу да је у "цијену евра већ урачунат банкрот Грчке", али већина се ипак нада да ће Грчка избјећи банкрот у настојању да се спријечи ширење дужничке кризе на остале периферне чланице еврозоне.

Грчки министар финансија Евангелос Венизелос изјавио је да ће Грчка примити шесту траншу помоћи ЕУ и Међународног монетарног фонда (ММФ) јер предузима неопходне мјере штедње. Одбацио је могућност да Грчка неће успјети да отплати дуг.

- Било каква расправа о банкроту је или наивна или опасна - рекао је Венизелос.

И аустријски министар финансија Марија Фектер потврдила је да ће Грчка највјероватније примити сљедећу траншу помоћи.

Европски званичници покушавају да избјегну банкрот Грчке који би могао да уништи европске банке, систем јединствене валуте и, могуће, да гурне свијет у нову финансијску кризу.

Ове седмице евру пријете нови ризици. Почетком седмице састају се министри финансија еврозоне, у четвртак слиједи редовно засједање ЕЦБ-а, а у петак кључни амерички макроекономски извјештај - о запослености у септембру.

Протести

Неколико хиљада људи демонстрирало је протеклог викенда у Мађарској против одлука владе о смањењу пензија и других мјера штедње на протестима које су организовали раднички синдикати и цивили. Десетине хиљада људи изашло је и на улице португалских градова Лисабона и Порта протестујући због мјера штедње уведених у оквиру услова за добијање помоћи ЕУ и ММФ-а. Португалија покушава да избјегне судбину Грчке у којој је криза довела земљу до ивице банкрота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана