Криза тјера стране инвеститоре

Марина Чигоја
Криза тјера стране инвеститоре

БAЊA ЛУКA - Иако има бројне погодности за стране инвеститоре, интересовање за улагање у РС ове године је у паду, прије свега, због кризе, али и зато што се ради о малом тржишту и неријешеним проблемима на регионалном нивоу.

Рекао је то "Гласу Српске" директор Економског института РС Душко Јакшић. Он је додао да проблеми на регионалном нивоу коче повећање страних инвестиција и код свих држава у окружењу.

- Сама РС као тржиште и као дестинација за инвестиције може бити атрактивна само ако би се цијели регион повезао. Сматрам да је то прва препрека за инвеститоре, јер постоје бројна неслагања држава у окружењу, а само један примјер за то је CEFTA споразум, односно његово непоштовање од стране свих његових потписница - истакао Јакшић.

Он каже да је важна погодност за стране инвеститоре у РС порез на добит, који је један од најнижих у Европи, као и релативно кратко вријеме за отварање предузећа.

Предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста РС "SWOT" Стево Пуцар истиче да ће већина инвеститора послије кризе настојати да смањи своје трошкове и да би због тога требало привлачити управо те инвеститоре, односно омогућити пословне зоне гдје ће имати јефтин или бесплатан простор, гдје ће моћи да дођу до јефтине радне снаге.

- С друге стране, треба се посветити секторима у којима ми имамо специфичне предности, а то су, прије свега, воде, енергетски сектор, прехрамбена и дрвопрерађивачка индустрија - рекао је Пуцар.

Са порезом на добит од десет одсто Република Српска се налази испред Хрватске, у којој он износи 20 одсто, Aлбаније у којој је такође 20 одсто, Румуније која има порез 16 одсто, Бугарске у којој је порез 15 одсто, док Србија и Македонија такође имају стопу од десет одсто.

- У посљедње вријеме радило се и на поједностављивању процедура за оснивање предузећа, али за инвеститоре је јако битна политичка стабилност БиХ као државе и рејтинг средине у коју се улаже. С друге стране, сматрам да за капиталне инвестиције прописи нису најбитнији, јер се у њима увијек може наћи неки недостатак, објективан или субјективан - казао је Јакшић.

Највећи прилив инвестиција у првих шест мјесеци у БиХ стигао је из Aустрије, и то 36,6 милиона евра, затим Словеније 25,9 милиона, Хрватске 13,7 милиона, Русије 12,8 милиона и Њемачке 8,6 милиона евра.

Улагања

Према подацима Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ, у протеклих 15 година у БиХ највише су инвестирале Aустрија, Србија, Хрватска, Словенија, Швајцарска и Њемачка. Од сектора, највише је уложено у производни сектор, банкарство, телекомуникације и трговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана