Криза стиже и у медије

Марина Чигоја
Криза стиже и у медије

БAЊA ЛУКA - Због глобалне економске кризе у свијету поједине маркетиншке агенције у БиХ од наредне године најавиле су смањење издвајања за рекламе у медијима до чак 50 одсто.

- Мислим да је најава од 50 одсто претјерана, али да ће бити редукција, вјерујем да хоће. Издвајања ће се вјероватно смањити из разлога што клијенти агенција пословање посматрају глобално, те у односу на укупну рецесију долази и до смањивања инвестиција у оглашавање - истакао је замјеник директора маркетиншке агенције СВ-РСA Невен Куленовић.

Он је додао да неће бити озбиљне кризе у медијима у БиХ, али да ће због недостатка средстава на тржишту пословање бити отежано.

Директор дневног листа "Дневни аваз" Фарук Чарyић каже да није упознат са најавама оглашивача.

-  У сваком случају, и ако се такве прогнозе остваре, не плашимо се јер је наш тираж и утицај такав да треба клијентима који се обраћају тржишту. Много већи проблем је што држава не води рачуна о медијима па нам је ПДВ исти као и свима осталима, а цијена новина мала - сматра Чарyић.

Сувласник и предсједник "Европа прес-холдинга", највећег медијског концерна у Хрватској, Нино Павић рекао је "Лидеру" да је кренуо у реструктуирање, јер са старим облицима организације неће опстати ниједна медијска кућа у свијету.

- Околности у будућности ће бити другачије и не можемо да чекамо да нас на промјене присиле невоље. Управо су резање трошкова и откази просјечним или оним испод просјека главна мотивација најбољима. У ЕПХ желимо најбоље људе у Хрватској и макнућемо свакога ко таквима смета. Повисићемо плату својим најбољим новинарима, рекао је Павић и најавио да се окреће приоритету - Интернету.

Криза, која чека и БиХ, кренула је из СAД, а угледни "Њујорк тајмс" објавио је крајем октобра да је забиљежио велики пад профита.

Групација у чијем саставу послују сајт "Aбаут", "Бостон глоуб", "Интернешенел хералд трибјун" и још 16 дневних листова саопштила је да су јој приходи опали за 14,4 одсто.

Највећи пад забиљежен је у приходима од реклама у штампаним медијима - 18,5 одсто.

- Пад прихода од реклама у штампаним издањима у овом кварталу убрзан је успорењем економије, саопштила је директор "Нјујорк тајмса" Џенет Робинсон.

Без посљедица

Професор маркетинга на Економском факултету у Бањој Луци Перица Мацура сматра да се могуће смањење улагања у рекламе од сљедеће године неће битније одразити на рад медија.

- Уколико предузећа смање издвајања за рекламе то може да има мало утицаја на медије, али сматрам да они неће бити претјерано хендикепирани тиме. Може доћи до смањења реклама, али не и до неке велике и драстичне кризе, јер и у стањима кризе потрошач реагује на себи својствен начин - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана