Криза се сели на исток Европе

Агенције
Криза се сели на исток Европе

Париз - Економска криза у Европи, чије су посљедице осјетиле земље у западном и централном дијелу континента, полако се сели на исток, будући да привредни раст Пољске и Естоније успорава, док Чешка полако запада у рецесију.

Бруто домаћи производ (БДП) Пољске, досадашњег мотора привредног раста у региону, у првом кварталу ове године порастао је за само 0,1 одсто у односу на претходно тромјесечје, пренијеле су агенције.

Пољска је са 38 милиона становника постала убједљиво највећа економија међу некадашњим комунистичким земљама које су сада чланице ЕУ. Током кризе, која је почела 2008. године, једино пољски привредни раст није био успорен. Међутим, како признаје и сама пољска влада, њена привреда пролази тренутно кроз фазу успореног раста.

- Очекујемо извјесно побољшање у другој половини ове године, под условом да дође до оживљавања економске активности на тржиштима на којима се пласира пољска роба - изјавио је главни економиста у пољском Министарству финансија Лудвик Котецки.

Пољска привреда, у великој мјери зависна од извоза на тржишта земаља еврозоне, посебно у Њемачку, могла би, према предвиђањима Међународног монетарног фонда, ове године да порасте за 1,3 одсто.

Чешка привреда, веома зависна од аутоиндустрије, запала је у најдужу рецесију у новијој историји те земље, с падом БДП-а у првом кварталу ове године од 0,8 одсто, што је шесто тромјесечје заредом са смањењем привредног раста.

Према процјенама аналитичара, рецесија у Чешкој ће се крајем маја још више продубити. Чешка је ушла у рецесију крајем 2011.

Привреда Словачке, која се ослања на електро и аутоиндустрију, такође успорава са растом од свега 0,3 одсто у првом кварталу ове године.

Естонија, која се посљедња прикључила еврозони и која је имала рекордни привредни раст од 8,1 одсто у 2011, такође се суочава са великим економским успоравањем.

Раст БДП-а ове балтичке земље у првом кварталу текуће године није био већи од један одсто.

У Летонији, која би требало да се придружи еврозони почетком 2014, привредни раст у прва три мјесеца ове године био је тек 1,2 одсто, послије рекордног лањског резултата на нивоу ЕУ од 5,6 одсто.

Добре вијести

Добре вијести стижу из Мађарске и Румуније. Мађарска је у првом кварталу успјела да изађе из рецесије у коју је запала половином прошле године, са растом БДП-а од 0,7 одсто.

Привреда Румуније је у прва три мјесеца 2013. порасла за 0,5 одсто.

              

   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана