Криза се осјећа и у БиХ

Глас Српске
Криза се осјећа и у БиХ

БAЊA ЛУКA - Економија БиХ ће, готово је извјесно, усљед свјетске економске кризе, осјетити драстично смањење стопе раста, а у овој години предвиђа се да ће реални раст бруто-друштвеног производа пасти за 17 одсто, прогноза је Канцеларије Свјетске банке у БиХ, преноси Срна.

Према овим процјенама, сектори извоза и грађевинарства биће погођени више од осталих дјелатности, а може доћи и до повећања сиромаштва.

- Посљедице глобалне кризе почеле су захватати економију у БиХ и то се огледа на плану кредитних рестрикција, смањењу извозних цијена и потражње, те кроз смањење дознака из иностранства - наводи Канцеларија Свјетске банке у БиХ.

Очекује се да ће опоравак ићи споро и након 2009. године, наводи Канцеларија Свјетске банке у билтену "Новости".

Без обзира на пад извоза, тренд опадања економске активности и снижење цијена роба смањиће дефицит текућег рачуна и могућност инфлације, али ће финансирање дефицита текућег рачуна постати још већи изазов. Као резултат пада цијена метала, очекује се негативан раст номиналног извоза.

Усљед кредитних рестрикција и лоших глобалних економских изгледа, приступ страним средствима за локалне банке биће смањен, његови трошкови ће се повећати, док би ниво директних страних улагања могао опасти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана