Криза шаље домаће раднике кући

Маријана Миљић Бјеловук
Криза шаље домаће раднике кући

БАЊАЛУКА - Дешавања у Украјини могла би да доведу до повратка одређеног броја наших радника из земаља широм Европе на домаће тржиште рада, сматрају привредници и економисти.

У плану рада Агенције за рад и запошљавање БиХ за ову годину наведено је да из Словеније очекују око 8.500 нових огласа за запошљавање радника из БиХ. У истом документу наведено је и да ова агенција планира да у овој години организује интервјуе за најмање 215 заинтересованих кандидата за посао његоватеља у Њемачкој.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да би требало можда покренути и иницијативу о оправданости постојања Агенције за рад и запошљавања БиХ јер се, како је навео, можда бави погрешним послом.

- Они би требало и да воде рачуна о тим људима који оду, али не треба да сву пажњу усмјере на то како домаће раднике послати у иностранство. Није њихово да организују одлазак и бојим се да су побркали неке појмове - казао је “Гласу Српске” Тривић.

Са друге стране, наводи да би дешавања у Украјини и криза која постаје све јача могли довести до повратка одређеног броја наших радника.

- Много је избјеглица сада из Украјине у Европи што би могло да се одрази и на наше људе и утиче на њихов повратак у своје земље - навео је Тривић.

Исти став дијеле и економисти који очекују да ће пасти заинтересованост домаћих радника за иностранство.

- Ако се наставе компликације у Украјини, можемо да очекујемо рецесију и отпуштање радника у Европи. Дакле, биће мање посла у Европи која ће бити суочена са великим бројем избјеглица из Украјине. Они ће тражити да раде било које послове, а према неким информацијама са којима већ располажемо, доћи ће до отпуштања радника у Њемачкој. Како се смањује економска активност у Европској унији, која пада због цијене енергената и неизвјесност, тиме опада и потреба за радницима - рекао је економиста Саша Стевановић.

Нагласио је да због свега не очекује тренд одласка домаће радне снаге као до сада.

- Мислим да ће се неки и враћати. Падају и пројекције о расту БДП-а у земљама и самим тим су очекивања да ће бити мање потребе за радном снагом - навео је Стевановић.

Подсјетио да је од 25. фебруара све другачије те да је и мање огласа за запошљавања у иностранству.

-  Нисам оптимиста да ће расти запосленост, већ да ће падати - закључио је Стевановић.

Рекордна година

Статистика за 2021. годину показује да је та година била рекордна када је ријеч о одливу домаће радне снаге. Тако је Агенција за рад и запошљавање БиХ за 11 мјесеци прошле године издала 17.917 радних дозвола за Словенију, што је повећање за скоро 10.000 радника у односу на 2020. годину, када је издато 7.887 тих одобрења. То значи да је у просјеку сваки мјесец домаће тржиште напустило 1.493 радника, односно да је 50 радника дневно отишло у Словенију. Агенција је посредовала и приликом запошљавања домаћих радника у Њемачкој, па су у 2021. години издали 487 радних дозвола, док је у 2020. години издато нешто више, односно 533.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана