Криза разоткрила све слабости евра

Глас Српске
Криза разоткрила све слабости евра

БРИСЕЛ - Економска и финансијска криза, које су увећале буџетске дефиците у Грчкој, Ирској и неколико других земаља, откриле су рањива мјеста у десет година старом европском експерименту са међународном валутом, и у први план истакле све слабости евра, упозоравају аналитичари.

Истичу да се евро у кризи нашао у незавидном положају и могао би тако да остане годинама, а европске вође ту мало шта могу да ураде.

- Иако мало ко мисли да би валутна зона 16 држава могла да се разбије, сви страхују од тога да ће одржавање заједништва кроз текућу дужничку кризу значити и болне, непопуларне мјере, као што су смањења буџетских издатака и већи порези - сматрају економисти.

Aналитичари као главне проблеме европске валуте истичу: један новац, једну централну банку, франкфуртску Европску централну банку, и уз све то 16 влада.

- Прије евра, владе су саме одлучивале колико ће и како да троше. Међутим, како велике буџетске рупе могу да угрозе новац, евро чланови су се сложили да мањак у обрачуну државних прихода и расхода мора да буде испод три одсто годишњег економског учинка сваке земље чланице Еврозоне - објашњавају економисти и додају да је из тог разлога  процјена да ће Грчка имати дефицит за 2009. годину од најмање 12,5 процената, а Ирска 11,7 процента, изазвала потресе.

- Биће велики изазов за Европску централну банку да нађе једну каматну стопу којом би стимулисала економски раст и истовремено спријечила инфлацију, кад до раста дође - додају економисти.

Aналитичари данас кажу да лијек који нуди Европска унија, смањење државних трошкова, може да помогне, али да ће цијену бити тешко платити.

Вриједност

Aналитичари истичу да са евром и није све "тако црно" јер је европска валута добро издржала прве мјесеце кризе. Вриједност евра на курсним листама је остала висока, а улагачи се уредно окрећу евру чим долар посрне. Руске резерве у еврима први пут су прошле године надмашиле оне у доларима, а Украјина је чак затражила од Русије да јој посљедње рачуне за транзит гаса плати еврима, а не доларима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана