Криза пресушила кредите

Aгенције
Криза пресушила кредите

Франкфурт - Позајмљивање банака домаћинствима у еврозони поново је смањено у јануару, будући да дуготрајна дужничка криза у региону и даље гуши потражњу кредита, саопштила је Европска централна банка (ЕЦБ).

Кредити одобрени приватном сектору еврозоне смањени су у јануару за 0,9 одсто на годишњем нивоу, након што су у децембру већ пали за 0,7 одсто, навела је банка, преносе агенције.

ЕЦБ већ дуго тврди да пад зајмова приватном сектору осликава слабу потражњу кредита, а не строге услове кредитирања, због песимистичних привредних прогноза у еврозони.

Банка је, такође, објавила податке о обиму новца у оптицају, наводећи да је новчана маса прошлог мјесеца увећана.

Индикатор М3 порастао је у јануару за 3,5 одсто, у односу на 3,4 одсто из децембра. ЕЦБ сматра да је М3 главни показатељ инфлаторних притисака и користи га при одређивању висине каматних стопа.

И док су домаћинства у ЕУ суочена са смањењем кредита, њихове земље боре се са падом привреде и рецесијом.

Премијер Шпаније Маријано Рахој изјавио је да је његова земља прошле године спустила јавни дефицит на 6,7 одсто бруто домаћег производа (БДП), што је одличан резултат у вријеме рецесије, али не и довољан према циљевима ЕУ.

Завод за статистику у Лондону саопштио је да је британска економија у четвртом кварталу потонула за 0,3 одсто, али је на нивоу цијеле прошле године остварила скроман раст. Британски БДП смањен је за 0,3 одсто у четвртом тромесечју, али је економија на нивоу цијеле 2012. остварила раст од 0,2 одсто, у односу на раније прогнозирани нулти раст.

Мађарска национална банка снизила је референтну каматну стопу за 0,25 одсто, на 5,25 процената.

Централна банка спушта базну каматну стопу већ седми мјесец заредом, да би се изборила с рецесијом, која је у земљи присутна од четвртог тромјесечја 2012. године.

БДП Мађарске је у периоду од октобра до краја децембра смањен за 2,7 одсто на годишњем нивоу, што је најоштрији пад за три године. Током цијеле 2012. БДП је смањен 1,7 одсто.

Уштеде

Државе чланице ЕУ могле би да уштеде чак између 167 и 275 милијарди евра кроз побољшање процедура јавних набавки и пословних процеса, показало је истраживање глобалне консултантске компаније “A. Т. Кеарнеџ”.

Дозволивши разлике у нивоу потрошње и БДП-а, владе земаља чланица ЕУ сада се суочавају са јазом од 247 милијарди евра БДП-а, који се мора превазићи.

Између 2006. и 2008. године потрошња у ЕУ је порасла за четири одсто, док је БДП порастао за три одсто. Од 2008. до 2011. године потрошња је порасла за 1,8 одсто, док се БДП повећао за маргиналних 0,5 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана