Криза подигла извоз злата

Маријана Миљић
Криза подигла извоз злата

Бањалука - Вриједност злата извезеног из БиХ у првих пет мјесеци ове године достигла је 6,1 милион КМ, што је скоро три пута више од вриједности увоза.

Начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се злато највише извозило у Турску, Словенију, Италију и Њемачку.

- Када је у питању увоз злата за пет мјесеци увоз је вриједио 2,2 милиона марака. Злато се највише увозило из Словеније, Аустрије, те Италије и Турске - истакао је Ковачевић.

Откупљивачи злата у БиХ згрнули су огроман новац, а становништво масовно продаје накит од избијања глобалне економске кризе 2008. године.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је тешка економска ситуација основни разлог зашто је повећан извоз злата.

- Домаћинства знатан дио злата претварају у новац како би измирили свакодневне обавезе. Некад се продавало углавном ломљено и оштећено злато, али има и оних који су принуђени да продају злато на којем нема никаквих оштећења - рекао је Павловић и нагласио да људи продају и златни накит који су добили на поклон само да би измирили обавезе и преживјели.

Када је у питању увоз злата, Павловић је рекао да тржиште БиХ нема потребе за увозом јер скоро да и нема потражње за овим племенитим металом.

- Из године у годину у БиХ опада продаја злата. Поред тога, купци се све више због тешке ситуације опредјељују за куповину сребра јер је доста јефтиније - истакао је Павловић и додао да ће и даље бити настављен тренд раста извоза и смањења увоза злата.

У златарама кажу да приликом продаје грам злата кошта око 80 марака, док приликом откупа за грам дају од 30 до 40 марака.

Цијена злата

Аналитичари Ерсте банке навели су у најновијој анализи да би цијена злата, која износи нешто више од 1.318 долара за фину унцу, могла у идућих годину да порасте за 14 одсто на 1.500 долара. Цијена злата је од почетка године порасла за девет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана