Криза одлаже раст камата ЕЦБ

Глас Српске
Криза одлаже раст камата ЕЦБ

ФРAНКФУРТ - Забринутост за економију зоне евра и могуће погоршање дужничке кризе могли би да приморају Европску централну банку (ЕЦБ) да одустане од трећег повећања каматних стопа које се предвиђало за каснији период ове године.

Очекује се да на данашњем састанку савјета гувернера неће бити промијењена кључна каматна стопа ЕЦБ, која сада износи 1,5 одсто, пренијеле су агенције.

Већина аналитичара је донедавно очекивала да ЕЦБ у октобру подигне каматну стопу за четвртину процентног поена како би спријечила раст инфлације послије два повећања од почетка године - у априлу и јулу.

Поједини аналитичари сада указују да на даље подизање треба причекати с обзиром на низ неповољних економских сигнала.
- Прозор могућности за даље повећање каматних стопа изгледа да се затвара брже него што се очекивало - указао је економиста у финансијској компанији ИНГ у Бриселу Карстен Бжески.

Извјештаји о прерађивачком сектору еврозоне показују успоравање активности у Њемачкој и Холандији, двјема чланицама које су биљежиле јак раст чак и током дужничке кризе, док прерада у Италији, трећој по величини економији у тој монетарној унији, стагнира.

Ти показатељи су услиједили послије прошлоседмичних опрезних или неповољних прогноза водећих европских компанија, укључујући велике њемачке индустријске фирме које су током посљедњих квартала биљежиле експанзију извоза.
Поједини економисти ипак очекују да ће ЕЦБ имати бар још једно повећање каматних стопа до краја године, вјероватно у октобру.

Инфлација

Инфлација у еврозони од 2,5 одсто и даље је знатно изнад званичног циља од нешто испод два одсто, а повишење каматних стопа је главни инструмент ЕЦБ за контролу инфлације.
Aналитичари Ројал бенк оф Скотланд, међутим указују да ће ЕЦБ, уколико принос на шпанске десетогодишње обвезнице, који је јуче износио 6,37 одсто, порасте изнад 6,5 процената и задржи се на том нивоу, имати мало избора осим да одгоди нова повећања каматних стопа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана