Криза одгодила плаћање Боске

Милка Милуновић
Криза одгодила плаћање Боске

БAЊA ЛУКA - Конзорцијум "Делта-Зекстра", који је до 26. јануара имао крајњи рок да плати три милиона евра за бањолучку робну кућу "Боска", затражио је од Владе РС да им за одређени период одгоде уплату ових средства.

У Влади Републике Српске јуче нису одлучили да ли ће овај захтјев прихватити. Према уговору о приватизацији конзорцијум треба да преузме 58 одсто дионица ове робне куће.

У Служби за односе са јавношћу "Делта холдинга" истакли су да је разлог за одгођено плаћање "Боске" економска криза, а не евентуална могућност да су се српске фирме покајале због посла у Српској и да не желе да улажу новац у Бању Луку.

- Нема ни говора о томе. Ми држимо ријеч, само свјетска економска криза погађа све, па не може ни "Делта" да остане имуна на њу - кажу у компанији "Делта холдинг" из Београда.

Раније је конзорцијум најавио да ће за реконструкцију "Боске" потрошити најмање 40 милиона евра. План изградње "Боске" власници "Делте" представили су медијима у октобру лани, а власник компаније Мирослав Мишковић најавио је до 2010. године изградњу трговачких шопинг молова и претварање "Боске" у најсавременији трговачки објекат на Балкану.

"Делта и Зекстра" има у плану рушење комплетне "Боске"  и изградњу модерне зграде.

Директор "Боске" Љубо Дакић напоменуо је да је Конкуренцијски  савјет БиХ на сједници одржаној 20. новембра лани дао позитивно мишљење о приватизацији "Боске" и пословној  понуди конзорцијума из Београда.

Радници "Боске" кажу да су им исплаћена три топла оброка, те да би исплата свих заосталих плата могла услиједити када купци пребаце паре на жиро-рачун робне куће.

Уговором о приватизацији, купац је преузео обавезу да на послу задржи свих 254 радника робне куће, с тим да ће свим радницима који потпишу добровољно раскидање радног односа повезати стаж и омогућити исплату отпремнина.

Одјели

У Робној кући "Боска" готово сви одјели су испражњени. Нема робе, а оно мало залиха гардеробе, завјеса, шпорета, као и друге робе која се налази на продајним одјељењима означено натписом "тотална распродаја".

Радници кажу да је купац најавио да ће чим уплати паре за "Боску"  све запослене послати на плаћени годишњи одмор, док трају радови на уређењу ентеријера робне куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана