Криза неће погодити БиХ

Глас Српске
Криза неће погодити БиХ

СAРAЈЕВО - Свјетска економска криза неће толико погодити БиХ, оцијенио је шеф канцеларије Свјетске банке у Сарајеву Марко Мантованели у интервјуу бечком економском дневнику "Виртшафтсблат", преносе агенције.

Додао је да та организација процјењује да ће овогодишњи бруто домаћи производ БиХ порасти за три до четири одсто.

- Уколико се глобалне ствари не погоршају драстично, требало би рачунати да ће у БиХ бити преполовљен раст БДП-а на три до четири одсто. БиХ има срећу у несрећи. Земља је због ниског степена индустријализације од краја рата и мале стопе извоза, релативно мало повезана са иностранством, због чега се негативне посљедице кризе држе у границама - објаснио је Мантованели.

Свјетска банка позитивним сматра релативно мало задужење јавног сектора и задужење према иностранству, које пружа простор за маневрисање. Половина од двије милијарде евра страног дуга су дугорочни, бескаматни кредити СБ, предочио је Мантованели.

Упитан шта савјетује владама у БиХ у савладавању кризе, он је подсјетио да су приоритети влада оба ентитета протеклих мјесеци били очување стабилности и ликвидности банкарског сектора.

- То је успјело. Позитивно је то што банке у БиХ нису имале лоше кредите, а негативно што се кредити ријетко када дају. Чак 92 одсто банкарског система је у страном власништву и матичне банке су ограничиле своје сестринске куће приликом давања кредита - указао је Мантованели.

Нагласио је да се савјетује, да се под хитно економија кроз јавне инвестиције подстиче и побољшају услови за приватне инвестиције.

Мантованели је на јуче одржаном састанку са замјеником предсједавајућег Савјета министара и министром финансија и трезора БиХ Драганом Вранкићем, рекао да је при крају израда ажуриране Стратегије партнерства са БиХ до 2011. године.

Министар Вранкић нагласио је да ентитети спроводе пројекте, те да сходно томе, требало би уважавати њихове приједлоге, али и  упозорио да брзина провођења пројеката и даље није на одговарајућем нивоу.

Грант средства

Мантанавели је рекао и да је Свјетска банка обезбиједила грант средства за реализацију прве фазе Aкцијског плана унапређења примјене стандарда и кодекса у рачуноводству и ревизији. Према његовим ријечима, значајно је да БиХ и ентитети успоставе ефикасну структуру за имплементацију овог пројекта, јер би у супротном донатори могли да преусмјере средства у друге намјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана