Криза не напушта брокерске куће у РС

Марина Чигоја
Криза не напушта брокерске куће у РС

БAЊA ЛУКA - Иако је у посљедњих неколико мјесеци повећана ликвидност на Бањалучкој берзи, брокерске куће још нису изашле из кризе и не могу да очекују веће остварење профита у овој години.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор "Aдвантис брокера" Бранко Кецман. Он сматра да је ово повећање ликвидности донекле олакшало пословање брокерских кућа у РС.

- Вјерујем да ће тек идуће године доћи до повећања ликвидности и брокерских кућа, с обзиром на то да свјетска привреда излази из кризе, а познато је да берзе прве реагују, како на лоше, тако и на добре вијести - казао је Кецман.

Директор "Бобар брокера" и члан Управног одбора Бањалучке берзе Младенка Петковић сматра да је криза највише утицала на брокерске куће које послују самостално, а које су оствариле и највеће пословне губитке.

- Од 13 брокерских кућа, колико их тренутно послује на тржишту капитала РС, шест ради као одјељење у склопу банака.  

Гашење три брокерске куће у посљедњих шест мјесеци показује да за мало тржиште као наше не постоји потреба за оволиким бројем брокерских кућа - истакла је Петковићева.

Додала је да пословање брокерских кућа директно зависи од услова на тржишту капитала.

- Тренутно стање на домаћем тржишту је боље него у претходном периоду, а томе је допринијела и Влада РС доношењем уредбе о измирењу пореских обавеза помоћу обвезница РС - казала је Петковићева и додала да су обвезнице РС тренутно најликвиднији тржишни материјал на Бањалучкој берзи, што је повећало интересовање инвеститора за наше тржиште.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић рекао је да је пад промета на берзи посебно погодио брокерске куће које су са радом почеле у току прошле године или на самом почетку кризе, јер нису биле у прилици да створе резерве у претходном периоду.

- Као резултат тога, у току прошле и ове године, пет брокерских кућа је престало са радом. То се дешава и на много развијенијим тржиштима капитала, гдје се гасе брокерске куће које имају вишедеценијску историју пословања. Тренутно не постоје најаве да ће се још нека брокерска кућа затворити у сљедећем периоду. Веома је важно и то да мрежа брокерских кућа буде разграната по цијелој Републици Српској - казао је Божић.

Услуге

Младенка Петковић каже да би се изашло из кризе, треба да се уведу нови производи на тржиште капитала РС, а брокерске куће морале би да се оспособе за пружање специјализованих услуга, како би одговориле софистициранијим захтјевима инвеститора. Бранко Кецман сматра да би знатну пажњу требало посветити повећању различитих издања обвезница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана