Криза нагризла и индустрију намјештаја

  Милијана Латиновић
 Криза нагризла и индустрију намјештаја

БАЊАЛУКА - Да је криза на глобалном нивоу нагризла и индустрију намјештаја у Републици Српској потврђује податак да тај сектор за десет мјесеци биљежи подбачај производње за 6,5 процената у односу на прошлу годину.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је за “Глас” да овај податак потврђује да су се најгоре слутње обистиниле.

- Подбачај у индустрији намјештаја може се приписати изазовима и кризи у Украјини која је утицала на све сфере живота. Намјештај је трајно потрошно добро и у кризи иде на чекање. Једноставно неке друге ствари су приоритет у кризним временима. То је све довело до смањења потражње и наравно пада производње у домаћим погонима - истакао је Шиник.

Нагласио је да су сва даља кретања неизвјесна, али да се тешко било шта може промијенити на боље у кратком року.

- Нама је најважније тржиште Европске уније. У кризи 2008. године биљежили смо подбачај од око тридесетак процената, а након 2010. године константан раст. Чак ни пандемија вируса корона није проузроковала неки озбиљнији пад, већ је то био период стагнације у 2020. години, а лани се то већ вратило у неку нормалу - објаснио је Шиник.

Он је истакао да је свијетла тачка у производњи намјештаја производња душека од меморијске пјене која је крајем прошле године започела у Дервенти.

- Ријеч је о кинеској инвестицији која је базирана на производњу мадраца намијењених америчком тржишту. Због тога, први пут је и Америка у врху листе спољнотрговинских партнера. Њихов извоз је милионски, што је допринијело да, упркос генерално мањој производњи у сектору намјештаја, задржавамо вриједност извоза - истакао је Шиник.

Према подацима доступним на интернет страници Спољнотрговинске коморе БиХ, за десет мјесеци ове године БиХ је извезла намјештај, постељину, мадраце и носаче мадраца у вриједности 1,176 милијарди марака, док је извоз тих производа лани био тежак 1,252 милијарде КМ.

Највише намјештаја из домаћих фабрика у овој години отишло је у западну Европу и регион.

У истом периоду ове године БиХ је увезла намјештај, постељину, мадраце и носаче мадраца вриједности нешто више од 290 милиона марака, а у 2021. години вриједност увоза тих производа износила је нешто више од 304 милиона марака.

Снабдјевеност

Лазо Шиник изјавио је да је много проблема у овој години било и у самој производњи и снабдијевању сировином.

- Раст производње у шумарству креће се око седам процената. Уколико се у идућој години успијемо вратити на оне трендове из 2020. године, били бисмо задовољни - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана